Foto: AFP/Scanpix

Sīrija varētu uzbrukt nemierniekiem, kas slēpjas Libānas teritorijā, ja kaimiņvalsts armija pati nerīkosies, lai novērstu kaujinieku kustību pāri abu valstu robežai, atsaucoties uz Sīrijas ziņu aģentūras SANA piektdien izplatīto paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Sīrijas ārlietu ministrija vēlu ceturtdienas vakarā informējusi savus Libānas kolēģus, ka pēdējo divu dienu laikā Libānas robežu pie Sīrijas pilsētiņas Tell Kelehas šķērsojis "lieks skaits" kaujinieku.

"Sīrija sagaida, ka Libānas puse nepieļaus šīm bruņotajām teroristu grupām šķērsot robežu, jo tās uzbrūk Sīrijas cilvēkiem un pārkāpj Sīrijas suverenitāti," teikts diplomātu paziņojumā. Lai gan līdz šim bruņotie spēki ir atturējušies no uzbrukumiem kaujiniekiem Libānas teritorijā, Sīrijas "pacietība nav neierobežota", uzsver valdības pārstāvji.

Aģentūra SANA skaidro, ka pirms kaujinieku atkāpšanās Libānas teritorijā, notikušas cīņas, kurās ir liels skaits upuru.

Libāna divus gadus ilgstošā kaimiņvalsts konflikta laikā ir centusies norobežoties no iesaistīšanās tajā, tomēr amatpersonas atzīst, ka spriedze arvien pieaug un valsts var tikt ierauta konfliktā. Nelielajā valstī jau iepriekš izcēlušās Sīrijas režīma atbalstītāju un pretinieku sadursmes.

Libānā ir ieradies liels skaits sīriešu bēgļu, radot papildus grūtības un spriedzi valstī, kuru no 1975. - 1990. gadam grāva pilsoņu karš. Nemieri Sīrijā ir pastiprinājuši spriedzi starp kristiešiem, sunnītiem un šiītu musulmaņiem.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!