Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana draudi uzbrukt Sīrijas bruņotajiem spēkiem ir "neīsti un naidpilni", trešdien, 12. februārī, norādīja Sīrijas valdība.

"Turcijas režīma galvas paziņojumi ir tukši, neīsti un naidpilni. Ar tādiem klajā nākt var vienīgi cilvēks, kurš ir atrauts no realitātes, un tie izgaismo zināšanu trūkumu," Damaskas oficiālā ziņu aģentūra SANA citē avotu Sīrijas Ārlietu ministrijā.

"Sīrijas Arābu Republika atkārtoti apstiprina, ka jebkāda Turcijas bruņoto spēku atrašanās tās teritorijā ir nelikumīga, un tas ir kliedzošs starptautisko tiesību pārkāpums, un [Sīrija] uzskata, ka Turcijas režīms ir pilnā mērā atbildīgs par šīs [karaspēka] klātbūtnes sekām," norādīja avots.

Erdogans trešdien draudēja uzbrukt Sīrijas režīma spēkiem visur, ja cietīs Turcijas karavīri, un apsūdzēja Damaskas sabiedroto Krieviju slaktiņu pastrādāšanā Idlibā.

Saskaņā ar 2018. gadā noslēgto vienošanos ar Krieviju, Turcija Idlibā izveidoja 12 novērošanas posteņus, lai nepieļautu valdības spēku uzbrukumu nemierniekiem.

Taču Sīrijas valdības spēki ar Krievijas atbalstu pērn sāka ofensīvu Idlibas provincē un turpina to, neskatoties uz Ankaras brīdinājumiem.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011. gadā un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Krievija ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā, bet Turcija atbalsta vairākus no Sīrijas nemiernieku grupējumiem.

Sīrijas režīma spēku apšaudēs Idlibas provincē pēdējās dienās nogalināti vairāk nekā desmit Turcijas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!