“Sīrija izsaka savu patieso interesi par sadarbību ar ANO ģenerālsekretāru, lai veiktu šo misiju cik labi vien iespējams,” teica ārlietu ministra vietnieks Valīds al Mualems.

“Iepriekš veiktā un drīzumā gaidāmā karavīru izvešana tiek veikta, saskaņojot to ar Libānu un ņemot vērā Taifas vienošanos.”

Starptautiskā sabiedrība pieprasa Sīrijai izvest no Libānas 14 000 karavīrus un atteikties no politiskās kontroles pār nelielo kaimiņvalsti. Spiediens uz Sīriju ir pastiprinājies pēc pagājušajā nedēļā notikušās bijušā premjerministra Rafika al Hariri slepkavības.

Mualema izteikumi tiek uzskatīti par oficiālu Sīrijas atbildi uz apvainojumiem par tās iejaukšanos Libānas politikā.

Taifas līgumā, kas pielika punktu no 1975. līdz 1990.gadam ilgušajam pilsoņu karam Libānā, bija izteikts aicinājums pārcelt Sīrijas spēkus un Libānas austrumiem. Neilgi pēc tam tika sastādīts grafiks bruņoto spēku pilnīgai izvešanai.

ASV un Francija atbalstīja septembrī pieņemto ANO rezolūciju, kurā tiek pieprasīta Sīrijas spēku izvešana un ir norīkots cilvēks, kas atbildīgs par šī procesa veiksmīgu norisi.

Mualems uzskata, ka ātrāka karavīru izvešana būtu iespējama tikai tad, ja notiktu Libānas drošības spēku apmācības.

“Sīrija uzskata, ka sasteigta bruņoto spēku izvešana varētu radīt draudus Sīrijai un Libānai, ja tukšo vietu nekavējoties neieņems Libānas armija un drošības spēki,” viņš stāsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!