Foto: F64
Sīrijas prezidents Bašars al Asads izsludinājis vispārēju amnestiju politieslodzītajiem, bet opozīcija un ASV raksturoja šo soli kā nepietiekamu.

"Prezidents Asads ar dekrētu ir izsludinājis amnestiju par visiem politiskajiem noziegumiem, kas izdarīti pirms 2011.gada 31.maija. Amnestija atttiecas uz visiem politieslodzītajiem, ieskaitot [ārpus likuma esošās kustības] "Musulmaņu brālība" [biedrus]," ziņoja oficiālā ziņu aģentūra SANA.

Par amnestiju tika paziņots divus mēnešus pēc tam, kad Sīrijā sākās protesti pret Asada režīmu. Sīrijas opozīcijas aktīvisti sanāksmē Turcijas pilsētā Antaljā nosauca to par nepietiekamu.

"Šis pasākums ir nepietiekams: mēs pieprasījām šo amnestiju pirms vairākiem gadiem, bet tā aizkavējās," sacīja 2005.gadā izveidotās reformatoru grupas "Damaskas deklarācija" aktīvists Abdelrazaks Eids.

"Mēs esam vienoti zem lozunga: tauta grib režīma krišanu un visu to, kas izdarījuši noziegumus, saukšanu pie atbildības. Asinis nebūs lietas veltīgi," sacīja Eids.

"Musulmaņu brālības" delegācijas vadītājs Antaljas sanāksmē sacīja, ka šī organizācija "pievienojas Sīrijas tautai, aicinot uz režīma krišanu".

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone sacīja, ka šis Asada lēmums ir nepietiekams. "Viņš nav aicinājis izbeigt vardarbību pret savu tautu, un viņš nav nopietni iesaistījies nekādos reformu centienos. Valdības pozīcijas ar katru dienu kļūst nedrošākas, bet Sīrijas tautas prasības pēc pārmaiņām tikai pastiprinās," reportieriem Vašingtonā sacīja Klintone.

Sīrijas Cilvēktiesību līgas vadītājs Abdelkarims Rihavi tomēr atzinīgi novērtēja amnestiju un aicināja valdību "spert tālākus soļus, lai veicinātu cilvēktiesību ievērošanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!