Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas varas iestādes pirmdien izvirzīja ultimātu protestu dalībniekiem, pieprasot cilvēkiem, kas veikuši "nelikumīgas darbības", 15 dienu laikā padoties.

Ultimāts tika izvirzīts laikā, kad aktīvisti plāno jaunas pret valdību vērstas demonstrācijas pēc desmitiem cilvēku bojāejas nedēļas nogalē notikušajos protestos.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka "pilsoņiem, kas .. veikuši nelikumīgas darbības, piemēram, nēsājuši ieročus, uzbrukuši drošības spēkiem vai izplatījuši melus, līdz 15.maijam jāpadodas un jānodod savi ieroči varas iestādēm".

Ministrija arī aicināja pilsoņus "sniegt informāciju par sabotieriem, teroristiem un ieroču slēptuvēm", un solīja, ka šīs informācijas sniedzēji tiks pasargāti no "tiesiskām sekām".

Armijas preses sekretārs pirmdien paziņoja, ka valsts dienvidu pilsētā Deraā, kur sākās valstī notiekošie protesti, ir aizturēti 499 cilvēki nedēļu pēc armijas ieiešanas šajā pilsētā. Viņš arī paziņoja, ka ir gājuši bojā divi drošības spēku pārstāvji un 10 "teroristi".

Simtiem opozīcijas aktīvistu svētdien tika aizturēti gan Deraā, gan Damaskas piepilsētā Dumā.

Cilvēktiesību organizācijas paziņoja, ka Sīrijā kopš 15.marta notiekošo protestu laikā drošības spēki ir nogalinājuši vismaz 582 civiliedzīvotājus. Ir gājuši bojā arī 86 armijas un drošības spēku pārstāvji.

Protesta akcijas turpinās par spīti tam, ka Sīrijas prezidents Bašars Asads 21.aprīlī atcēla gandrīz 50 gadus valstī pastāvējušo ārkārtas stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!