Foto: AFP/Scanpix
Sīrija nodos ķīmiskos ieročus starptautiskajā kontrolē, kā to paredz Maskavas ierosinājums, ceturtdien intervijā Krievijas televīzijai paziņoja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

"Sīrija Krievijas dēļ nodos ķīmiskos ieročus starptautiskajā kontrolē," apliecināja Asads. "ASV draudi šo lēmumu nav ietekmējuši."

Jau ziņots, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, pirmdien tiekoties ar Sīrijas ārlietu ministru Validu Muallemu, mudināja Damasku "nodot ķīmiskos ieročus starptautiskā kontrolē un tad tos iznīcināt".

Pēc Krievijas ārlietu ministra teiktā, šādi, iespējams, varētu "izvairīties no militārajiem uzbrukumiem", kurus pašlaik plāno ASV un to sabiedrotie.

Tiesa gan, ASV valsts sekretārs Džons Kerijs jau pirms tam pirmdien preses konferencē Londonā bija nācis klajā ar ideju, ka Sīrija varētu paglābties no ASV militārās intervences, ja tā nedēļas laikā nodos savus ķīmisko ieroču arsenālus.

ASV Valsts departaments gan vēlāk taisnojās, ka tas no Kerija puses bijis tikai "retorisks arguments".

Damaska uz Lavrova priekšlikumu reaģējusi pozitīvi. Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns izrādījis ieinteresētību par šo ideju.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama jau lūdzis Kongresu atlikt balsojumu par pilnvarojumu militārās intervences sākšanai Sīrijā.

21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem sāka aktīvi aģitēt par militāras intervences sākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments augusta nogalē nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Sīrijas valdība skaidro, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī cenšas nepieļaut, ka ANO inspektori izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram, 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

Krievijas laikraksts "Kommersant" ceturtdien vēsta, ka Krievija iesniegusi ASV plānu par Sīrijas ķīmisko ieroču nodošanu starptautiskā uzraudzībā un tajā paredzēti četri soļi šī mērķa sasniegšanai.

Kā liecina izdevuma rīcībā esošā informācija, Maskava rīcības plānu Vašingtonai iesniegusi otrdien, lai gan Krievijas amatpersonas par to paziņoja tikai trešdienas vakarā.

Plānā paredzēti četri soļi. Pirmais no tiem paredz Damaskas pievienošanos ANO Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW). Pēcāk Sīrijai būtu jāatklāj ķīmisko ieroču arsenālu atrašanās vieta un ražotņu izvietojums. Trešais solis paredz, ka Damaskai būtu jāatļauj Sīrijā ierasties OPCW inspektoriem, kuri pārbaudītu Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu. Pēdējais solis būtu sadarbībā ar inspektoriem izlemt par ķīmisko ieroču iznīcināšanas veidu.

Pagaidām vēl neesot izlemts, kas varētu iznīcināt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu, taču netiekot izslēgta iespējamība, ka šo uzdevumu kopīgi varētu veikt ASV un Krievija, liecina "Kommersant" vēstītais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!