Foto: AFP/Scanpix

Trīs turku karavīri gājusi bojā un 10 ievainoti uzbrukumā Sīrijā, kurā Turcija vaino prezidenta Bašara al Asada spēkus, bet aktīvisti "Daesh" kaujiniekus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Saskaņā ar Turcijas oficiālo versiju Sīrijas režīma spēki ceturtdien veikuši uzlidojumu Turcijas karavīriem un tās atbalstītajiem kaujiniekiem, kuri Sīrijas ziemeļos uzbrukuši džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") pozīcijām.

Paziņojumā nav norādīta precīza incidenta vieta, taču turku ziņu aģentūra "Anadolu" ziņo, ka tas noticis netālu no Bābas pilsētas. Ja ziņas par uzbrukumu ir patiesas, tad tā ir pirmā reize Sīrijas pilsoņu kara laikā, kad Sīrijas režīma spēki nogalina Turcijas karavīrus.

Savukārt Londonā bāzētā aktīvistu grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" paziņojusi, ka turku karavīri gājuši bojā jau trešdien "Daesh" pašnāvnieka-spridzinātāja uzbrukumā pie Vakvas ciema, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Bābas.

Arī grupējums "Daesh" izplatījis paziņojumu, kurā uzņemas atbildību par pašnāvnieka-spridzinātāja uzbrukumu turku pozīcijām pie Vakvas. "Daesh" ziņu aģentūra izplatījusi uzbrukuma video, kurā redzama ar sprāgstvielām pildīta automašīna, kas dodas frontes virzienā un eksplodē.

Tāpat pienākušas ziņas, ka cīņā pret "Daesh" gājusi bojā kāda vārdā neminēta ASV militārpersona. Karavīrs miris no improvizēta spridzekļa radītiem ievainojumiem uz ziemeļiem no "Daesh" Sīrijas galvaspilsētas Rakas.

Vairāk informācijas amatpersonas nesniedza, norāda BBC. Jau iepriekš izskanējušas oficiāli neapstiprinātas ziņas, ka ASV specvienību karavīri kopā ar kurdiem piedalās operācijās pie Rakas.

Turcijas spēki Sīrijas ziemeļos ienāca pirms trīs mēnešiem – operācijas "Eifratas vairogs" oficiālais mērķis ir atspiest "Daesh" kaujiniekus no Turcijas robežām. Tāpat turki vēlas vājināt ASV atbalstītās kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG), kuras Ankara uzskata par saistītām ar Turcijā aizliegto un par teroristisku organizāciju atzīto Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK).

Damaska Turcijas operāciju ir nosaukusi par "kliedzošu Sīrijas suverenitātes pārkāpumu".

Saskaņā ar Turcijas armijas datiem nemiernieki un karavīri no "Daesh" kaujiniekiem atbrīvojuši jau vairāk nekā 1800 kvadrātkilometru plašu teritoriju, tostarp robežpilsētu Džerābulusu un "Daesh" simboliski nozīmīgo Dabikas ciemu.

Pašlaik turku atbalstīties spēki ielenc Bābas pilsētu – "Daesh" pēdējo cietoksni Alepo provincē.

Sīrijas konflikts sākās 2011. gadā, kad bruņotās sadursmēs pārauga plaši tautas protesti, kuros tika pieprasīta prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās.

Kara laikā valstī nostiprinājās arī dažādi radikālo islāmistu grupējumi, piemēram, "Daesh" kurš karo kā pret režīma spēkiem, tā nemierniekiem. "Daesh" pakļauts ASV starptautiskās koalīcijas, kā arī Krievijas gaisa uzlidojumiem.

Asada režīmu konfliktā atbalsta Irāna un Krievija, savukārt nemierniekus virkne sunnītu arābu valstu un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!