Foto: AP/Scanpix

Sīrijas galvaspilsētas Damaskas piepilsētā otrdien raķešu uzbrukumā nogalināts Eiropas Savienības (ES) delegācijas pārstāvis, vēsta raidsabiedrība BBC.

Incidents noticis Dāraijā, kas atrodas uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas. ES delegācijas pilnvarotais darbinieks Ahmeds Šihadehs, kurš dzīvoja šajā rajonā, gāja bojā brīdī, kad sniedza humāno palīdzību sīriešiem, teikts ES augstās ārlietu pārstāves Ketrīnas Eštones paziņojumā. Tajā nav norādīts, kurš ir atbildīgs par incidentu.

"Ahmeds mira sniedzot humāno palīdzību Dāraijas iedzīvotājiem. Ahmads bija zināms ar savu drosmi un pašaizliedzību," BBC citē Eštones paziņojumu.

Vietējie opozīcijas aktīvisti tikmēr ziņo, ka otrdiena naktī Dāraijā sprāgušas divas zeme - zeme tipa raķetes. Pilsēta arī trešdien esot pakļauta valdības spēku artilērijas un raķešu apšaudei.

Dāraija ir nemierīga vieta jau kopš 2011. gada pavasara, kad Sīrijā sākās pret prezidenta Bašara al Asada valdību vērstie protesti, kas pārvērtās režīma un tā pretinieku bruņotā cīņā.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!