Plašsaziņas līdzekļu, atsaucoties uz Sīrijas vēstnieku ANO, paustā informācija, ka Izraēlas aviācija 6. septembrī būtu uzbrukusi kodolobjektam Sīrijā ir nepatiesa, trešdien pavēstīja Sīrijas Ārlietu ministrijas pārstāvis, uzsverot, ka valsts teritorijā kodolobjektu nav.
"Sīrijas puse jau agrāk šajā sakarībā ir izteikusies pietiekami skaidri," teikts ministrijas paziņojumā.

Damaskas pārstāvis apgalvojumus par Izraēlas aviācijas uzbrukumu kodolobjektam Sīrijā paudis ANO komitejas sēdē Ņujorkā, iepriekš ziņoja Izraēlas mediji.

ANO kodolenerģijas organizācija pirmdien pavēstīja, ka tās rīcībā nav informācijas par "neuzrādītu kodolobjektu esamību Sīrijā" un šobrīd tiek veiktas pārbaudes par mediju izplatītajām ziņām.

Izraēlas aviācija izpostījusi pamestu militāru ēku, un bumbas nav trāpījušas nekam tādam, kā zudums radītu sekas Sīrijas militārajām spējām, uzturoties Turcijā, sacīja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

Sestdien laikraksts "The New York Times" rakstīja, ka pagājušajā mēnesī Izraēlas kara aviācija devusi triecienu objektam, kur atbilstoši Izraēlas un ASV izlūkdienestu versijai atradies iesākts kodolreaktors, kas ticis būvēts ar Ziemeļkorejas atbalstu.

Izraēlas kara aviācijas uzbrukums Sīrijai 6. septembrī apliecina Telavivas apņemšanos iznīcināt tās kaimiņvalstī jebkuru kodolenerģijas objektu jau tā iedīglī, atsaucoties uz anonīmu Vašingtonas ārlietu resora amatpersonu, rakstīja "The New York Times".

Baltā nama administrācijā par uzbrukumu ir atšķirīgi viedokļi, dažām ārpolitikas prominencēm uzskatot, ka uzbrukums bijis priekšlaicīgs.

Salīdzinot ar Osirakas kodolreaktoru Irākā, ko Izraēla iznīcināja 1981. gadā, Sīrijas objekts bijis daudz agrīnākā stadijā, norāda laikraksts.

Par plānoto uzbrukumu Sīrijas objektam bijušas informētas tikai dažas amatpersonas Vašingtonā un Izraēlā, savukārt Izraēlas presei par uzbrukumu bijis aizliegts publicēt informāciju.

Tā kā Sīrijas objekta attīstība nav izraisījusi tūlītējus draudus, bažas par Izraēlas uzbrukuma sekām paudis ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss un valsts sekretāre Kondolīza Raisa. Tiesa, Buša administrācija neesot kategoriski iebildusi uzlidojumam, norāda "The New York Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!