Internetā izplatīts kāds video, kurā redzamas ar Kalašņikova sistēmas triecienšautenēm bruņotas sievietes džihādistes, kuras uzstāj uz sievietes lomas līdzvērtību vīriešiem, vēsta laikraksts "The Independent".

Piecas minūtes garais video uzņemts pie Svētā Simenona baznīcas Sīrijas ziemeļos. Sākumā melnos hidžābos ģērbtās sievietes redzamas ejam pa ceļu, vicinot triecienšautenes un saucot "Allahu akbar" (Dievs ir varens).

Pēc tam dāmas vingrinās šaušanā un skaidro savu motivāciju un mērķus. Lai gan video formāts šķiet līdzīgs tādu kaujinieku grupu kā "Islāma valsts" (IS) propagandai, tajā nav acīmredzamu norāžu par saistību ar kādu citu džihādistu grupu.

Turklāt Svētā Simenona baznīca atrodas uz ziemeļrietumiem no Alepo – teritorijā, kas pašlaik neatrodas IS kontrolē.

Sievietes video skaidro, ka brigādes galvenais mērķis ir aizsardzība. "Mēs esam 45 sievietes no al Šamas. Mēs esam iznākušas ārā aizsargāt savu zemi. Mēs esam apmācītas šaušanas un ieroču mākslā, tāpat kā par šariatu un teoloģiskajām zinībām," stāsta kāda no sievietēm.

Vēl vairāk, viņas izaicina daudzu islāmistu grupu atbalstīto lomu sadalījumu sabiedrībā. "Sievietes loma nav mazāk svarīga par vīrieša," viņa uzsver.

Ekstrēmisma apkarošanas domnīcas "Quilliam" pētnieks Čārlijs Vinters norāda, ka brigāde, lai arī visprecīzāk raksturojam ar vārdu "džihāds", acīmredzami nav saistīta ar nevienu zināmu ekstrēmistu grupu. Ierakstā neparādās nekādi simboli vai karogi.

Īpaši svarīgs viņam šķiet komentārs par sievietes lomu. IS savā 10 000 vārdu manifestā ir skaidri norādījis, ka sievietes loma ir cieši saistīta ar kaujinieka sievas un mātes pienākumiem mājās.

"Tas [video] parāda, ka viņas sevi pozicionē kā sieviešu kaujas vienību un nosoda atbalstošo lomu, ko no sievietēm sagaida. Viņas vēlas aizstāvēt savu zemi tīri militārā veidolā," analizē Vinters.

"Viņas teic, ka atstāj savas pilsētas un ciemus, lai aizsargātu sevi. Netiek pieminēti plašāki mērķi, bet viņas nešaubīgi norāda uz džihāda svarīgumu. Tomēr, ir svarīgi izcelt, ka džihādam var būt ļoti atšķirīga koncepcija no tā, ko cenšas panākt IS. Viņas varbūt runā par unikālu aizsardzības džihādu, piemēram, tādu, kas ierobežots tikai ar karadarbību pret Sīrijas režīmu," pieļauj eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!