Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas valdība svētdien paziņoja, ka tai atkarībā no tautības ir tiesības noraidīt starptautiskos miera plāna izpildes novērotājus, no kuriem pirmi seši Sīrijā tiks izvietoti pirmdien, bet divi duči novērotāju viņiem pievienosies tuvākajās dienās.

Sīrijas valdības pārstāve un prezidenta Bašara al Asada pārstāve Buthaina Šaabana svētdien uzsvēra, ka valdība nevar būt atbildīga par novērotāju drošību, ja vien nebūs iesaistīta "visos viņu reālajos soļos".

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana preses sekretārs Ahmads Favzi Ženēvā paziņoja, ka pirmie seši neapbruņotie novērotāji Sīrijā ieradīsies svētdienas vakarā, bet pirmdien jau ieradīsies nemieru vietās. Sešu novērotāju grupu vadīs kāds vārdā nenosaukts Marokas pulkvedis, un viņus varēs atšķirt pēc zilajam aizsargķiverēm.

Šaabana paziņoja, ka Sīrija patur sev tiesības noraidīt novērotāju atkarībā no viņa tautības,

"Novērotāju darba ilgums un kustības prioritātes tiks saskaņotas ar Sīrijas valdību, jo Sīrija nevar atbildēt par šo novērotāju atbildību, ja tā nekoordinēs un nepiedalīsies visos viņu reālajos soļos," viņa klāstīja žurnālistiem Damaskā, piebilstot, ka "Sīrijai ir tiesības.. piekrist vai nepiekrist izvēlēto novērotāju tautībai".

Tomēr četras dienas pēc tam, kad vajadzēja stāties spēkā pamieram, Sīrijas valdības spēki svētdien apšaudīja Homsas piepilsētas, bet nemiernieki uzbruka policijas iecirknim Alepo provincē.

Lai gan sadursmes turpinās arī pēc pamiera pasludināšanas, tajās ik dienu iet bojā ievērojami mazāk cilvēku nekā iepriekš, norādīja Londonā bāzētā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" - kopš ceturtdienas Sīrijā nogalināti 32 cilvēki, bet pirms pamiera stāšanās spēkā ik dienu gāja bojā vairāk nekā simts cilvēku.

Sīrijas valdošais režīms piekrita pamiera izsludināšanai un Annana miera plānam, tomēr tas nav izpildījis miera plānā paredzēto karaspēka un bruņojuma izvešanu no pilsētām, secināja organizācija.

Jaunas sadursmes izcēlās pirms gaidāmās ANO novērotāju ierašanās Sīrijā. Annana pārstāvis paziņoja, ka jau svētdien Sīrijā ieradīsies pirmie seši novērotāju misijas dalībnieki. Nākamie 25 novērotāji ieradīsies no Tuvo Austrumu un Āfrikas valstīm.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome (DP) sestdien pieņēma rezolūciju, kas paredz uz Sīriju nosūtīt līdz 30 neapbruņotiem novērotājiem, kuri sekos, kā tiek ievērots pamiers šajā valstī. Rezolūciju atbalstīja arī Krievija un Ķīna, kas iepriekš izmantoja savas veto tiesības, lai apturētu ANO Drošības padomes rezolūcijas par Sīriju.

Lai palielinātu novērotāju skaitu līdz plānotajiem 250, būs nepieciešama jauna DP rezolūcija.

Sestdien pieņemtajā rezolūcijā ir "nosodīti Sīrijas varas iestāžu pastrādātie plašie cilvēktiesību pārkāpumi, kā arī jebkādi bruņoto grupu pastrādātie cilvēktiesību pārkāpumi, atgādinot, ka atbildīgos ir jāsauc pie atbildības", kā arī pausts aicinājums "visām pusēm, tostarp opozīcijai, nekavējoties pārtraukt jebkādu bruņotu vardarbību jebkādās formās".

Šo rezolūciju DP bija paredzēts pieņemt jau piektdien, taču Krievijas iebildumu dēļ tas tika atlikts līdz sestdienai. Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins paziņoja, ka kopš piektdienas rezolūcijas tekstā ir veiktas "būtiskas izmaiņas", lai padarītu to "līdzsvarotāku". Krievija un Ķīna divas reizes, izmantojot veto tiesības, ir bloķējušas ANO DP rezolūciju par Sīriju pieņemšanu.

Kopš ceturtdienas Sīrijā ir spēkā pamiers pēc tam, kad Damaska paziņoja, ka ceturtdienas rītausmā pārtrauc militāru darbību pret nemierniekiem, piekrītot ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvātajam miera plānam, kas paredzēja, ka otrdien Sīrijas valdībai bija jāizved savi spēki no pilsētām un līdz ceturtdienas pulksten sešiem no rīta pēc vietējā laika pilnībā jāpārtrauc bruņota vardarbība.

Ceturtdienas vakarā un piektdien daudzviet Sīrijā tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijās pret valdošo režīmu, un drošības spēki pret protestētajiem vērsās ar stekiem un asaru gāzi, bet vairākās vietās atklāja uguni, informēja "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija". Sīrijas armija ar artilēriju apšaudīja divus Homsas pilsētas rajonus.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!