Foto: AFP/Scanpix
Sīrija pirmdien paziņoja, ka piekrīt ar nosacījumiem uzņemt novērotājus Arābu līgas miera plāna ietvaros, savukārt cilvēktiesību aizstāvji pavēstīja, ka Sīrijas valdībai lojālie spēki pirmdien nolaupījuši un nogalinājuši vismaz 50 cilvēkus, no kuriem 34 atstāti Homsas pilsētas laukumā.

Arābu līga, kas draudējusi noteikt jaunas sankcijas pret Sīriju, ja tā nepiekritīs ielaist valstī novērotājus, paziņoja, ka izskata Sīrijas pirmdien izteikto piedāvājumu.

Sīrija sākotnēji atteicās parakstīt Arābu līgas priekšlikumu par novērotāju nosūtīšanu, kas novērotu Sīrijas drošības spēkus, kurus ANO apsūdz cilvēktiesību pārkāpumos. Saskaņā ar ANO datiem Sīrijas drošības spēki kopš marta nogalinājuši vairāk nekā 4000 cilvēku, apspiežot protestus pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Sīrija Arābu līgai nosūtītā vēstulē paziņoja, ka piekrīt ielaist valstī novērotājus, ja tiks izpildīti Sīrijas nosacījumi. Arābu līgas ģenerālsekretārs Nabils al Arabi paziņoja, ka svētdienas vakarā nosūtītā vēstule ir saņemta pirmdien, bet vēl tiek izskatīta, jo tajā izteiktas "jaunas prasības".

Francijas naftas kompānija "Total" pirmdien paziņoja, ka pārtrauc operācijas Sīrijā atbilstoši Eiropas Savienības (ES) noteiktām sankcijām pret Sīriju, kuras netieši skar "Total" vietējo partneri "General Petroleum Corporation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!