Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas valdība neizvedīs bruņotos spēkus no pilsētām, ja nesaņems rakstiskas garantijas no ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana, ka opozīcijas kaujinieki noliks ieročus un Katara, Saūda Arābija un Turcija pārtrauks finansēt opozīciju, svētdien paziņoja Sīrijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Annana miera plāns paredz, ka otrdien Sīrijas valdībai ir jāizved savi spēki no pilsētām un līdz ceturtdienai ir pilnībā jāpārtrauc vardarbība.

"Teikt, ka Sīrija izvedīs savus spēkus no pilsētām 10.aprīlī, ir kļūdaini, jo Kofi Annans vēl nav iesniedzis rakstiskas garantijas par to, ka bruņoto teroristu grupas ir piekritušas pārtraukt jebkādu vardarbību," teikts Sīrijas ĀM paziņojumā.

"Annana kungs nav iesniedzis rakstiskas garantijas no Kataras, Saūda Arābijas un Turcijas valdībām, ka tās pārtrauks finansēt teroristu grupas," sacīts paziņojumā.

"Sīrija neatkārtos to, kas notika notika arābu novērotāju klātbūtnē, kad bruņotie spēki atstāja pilsētas," uzsver Sīrijas ĀM. No decembra begām līdz janvāra beigām Sīrijā darbojās Arābu līgas novērotāju misija, taču tā tika pārtraukta, jo vardarbība nemazinājās.

"Bruņotas teroristu grupas pārorganizējās un apbruņojās no jauna, lai kontrolētu veselus pilsētu rajonus, veicot visus iespējamos teroraktus, nogalinot un nolaupot cilvēkus un iznīcinot sabiedrisko un privātīpašumu," teikts paziņojumā.

"Sīrija ir gatava turpināt sadarboties ar Annana kungu,un mēs turpināsim viņu informēt par soļiem, ko mēs speram, lai īstenotu šo plānu, cerībā saņemt rakstiskas garantijas," piebilst Sīrijas ĀM.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas " Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Asada režīms apgalvo, ka nemierus izraisījuši "ārvalstu teroristi", un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!