Sīrija ceturtdien paziņoja, ka sāks prasīt vīzas Turcijas pilsoņiem, kas ierodas valstī, pēc tam, kad sešus gadus spēkā bija vienošanās par bezvīzu režīmu abu valstu starpā, kuru nesen atcēla Turcija.

Sīrijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka vīzas pieprasīšana ir atbildes pasākums uz līdzīgu Turcijas lēmumu, kuru tā pieņēma 9.decembrī.

Turcijas valdības amatpersona apstiprināja lēmumu, bet uzsvēra, ka vīzas pieprasīšana neattiecas uz bēgļiem, kas gandrīz pilnībā veido Sīrijas pilsoņu plūsmu, kas ierodas Turcijā.

"Sīrijas valdība, ievērojot savstarpīguma un valsts suverenitātes principus, ir nolēmusi atteikt iebraukšanu Sīrijā Turcijas pilsoņiem bez vīzas," teikts Sīrijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Turcijas valdība ir atbildīga par sekām, ko [tāds lēmums] rada Sīrijas un Turcijas iedzīvotāju saitēm," piebilsts paziņojumā, kuru publicēja Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA.

Augsta ranga Turcijas valdības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, apstiprināja ierobežojumus un paziņoja, ka tas ir drošības pasākums, jo būtiski ir pieaudzis to personu skaits, kas ar viltotām pasēm ierodas Turcijā no Ēģiptes un Libānas.

"Lēmums ieviest vīzu prasību Sīrijas pilsoņiem atspoguļo nepieciešamību risināt šo drošības jautājumu," teica amatpersona.

Viņš uzsvēra, ka vīzas netiks prasītas bēgļiem un patvēruma meklētājiem.

Turcijā pašlaik atrodas vismaz 2,2 miljoni bēgļu no Sīrijas, kas veido gandrīz visu Sīrijas pilsoņu skaitu, kas atrodas Turcijā.

"Turcijas valdība ir apņēmības pilna saglabāt atvērto durvju politiku, kas bijusi spēkā kopš 2011.gada, attiecībā uz bēgļiem," piebilda amatpersona.

Sīrijas pilsoņiem, kas ieradās Turcijā, uzrādot pasi, bija ļauts valstī bez vīzas uzturēties līdz 90 dienām sešu mēnešu periodā.

Reiz Turcija bija tuva Sīrijas sabiedrotā, bet tā pārtrauca diplomātiskās attiecības ar prezidenta Bašara al Asada režīmu pēc tam, kad 2011.gada martā sākās sacelšanās pret viņa režīmu.

Turcija ir kļuvusi par aktīvu Asada opozīcijas atbalstītāju, un Sīrija to apsūdz par "teroristu grupējumu" atbalstīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!