Foto: AP/Scanpix

Kaujas Sīrijas galvaspilsētas Damaskas priekšpilsētās turpinājušās visu nakti pēc tam, kad otrdien nemiernieki paziņoja, ka ir sākta kauja par Damasku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aktīvisti ziņo, ka pilsētā deg armijas barakas, kuras atrodas pie prezidenta pils. Armija vairākos pilsētas rajonos ievedusi papildus karavīrus un bruņojumu. Trešdienas rītā bijusi slēgta pieeja pilsētai, BBC pastāstīja kāda iedzīvotāja. Tanki nemierīgajos rajonos apšaudot ēkas un “visu, kas kustas”, stāsta aculiecinieki.

Tikmēr Sīrijas amatpersonas noliedz, ka pret pilsētu būtu vērsta plaša nemiernieku ofensīva. Valdības spēki cīnoties ar mazām bruņotu teroristu grupām, ziņo valsts mediji.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka cīņām pastiprinoties Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, nemiernieku izveidotā Brīvā Sīrijas armija otrdien paziņoja, ka "ir sākusies kauja par Damaskas atbrīvošanu".

"Uzvara ir tuvu," paziņoja Sīrijas vidienes pilsētā Homsā bāzētās Brīvās Sīrijas armijas pārstāvis pulkvedis Kasems Saadedins un piebilda, ka kaujas turpināsies, līdz pilsēta būs ieņemta.

"Esam kaujas novirzījuši no Damaskas provinces uz galvaspilsētu," teica Saadedins un atklāja, ka Sīrijas nemiernieku izveidotajai armijai "ir skaidrs plāns, kā kontrolēt visu Damasku. Mums ir tikai vieglie ieroči, bet ar to pietiks".

Brīvo Sīrijas armiju veido no valsts bruņotajiem spēkiem dezertējušie karavīri un civiliedzīvotāji, kas pievienojušies nemierniekiem. Viņu bruņojumu veido vieglie ieroči, bet prezidenta Bašara al Asada spēki cīņā pret nemierniekiem izmanto smago bruņojumu.

Kopš svētdienas Damasku pārņēmušas kaujas, opozīcijas aktīvistiem to raksturojot kā "pagrieziena punktu" 16 mēnešu ilgās sacelšanās laikā.
Pirmo reizi kopš nemieru sākuma pērn martā Damaskā ir izvietoti helikopteri, kas apšauda pret valdošo režīmu vērsto aktīvistu apdzīvotos rajonus.

Arī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans otrdien, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, atzina, ka situācija Sīrijā "pašlaik ir krustcelēs, pašlaik ir svarīgs pagrieziena punkts".

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!