Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas miera sarunu otrajā raundā, kas šonedēļ norisinājās Ženēvā, nav panākts nekāds progress, piektdien atzina Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Mikdads.

"Es gribētu paust mūsu visdziļāko nožēlu par to, ka otrā raunda rezultātā nav panākts nekāds progress. Mēs ieradāmies Ženēvas konferencē, lai īstenotu pasludināto Sīrijas nostāju, lai krīzei rastu politisku risinājumu," sacīja Mikdads.

"Diemžēl otra puse (opozīcija) atbrauca ar citu, nereālistisku darba kārtību, kas satur tikai vienu punktu un tikai daļēji atspoguļo Ženēvas komunikē," norādīja viceministrs.

Opozīcija vairākkārt apgalvojusi, ka vienīgais veids, kā apturēt konfliktu, ir pārejas valdības izveidošana, kurā nebūtu prezidenta Bašara al Asada.

Savukārt valdība uzstāj, ka Asada nākotne nevar būt sarunu temats un ka sarunām ir jākoncentrējas uz "terorismu" - nemieriem, kurus atbilstoši Damaskas skaidrojumam uztur ārzemju džihādisti un Persijas līča monarhiju nauda.

Ženēvas komunikē tika pieņemts 2012.gada 30.jūnijā sanāksmē, kurā piedalījās ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un citas stratēģiski svarīgās valstis. Komunikē pausts aicinājums izveidot Sīrijas pārejas valdību, kurā būtu pārstāvēts gan pašreizējais režīms, gan opozīcija. Tajā nav ietverta prasība, ka Asadam prezidenta amats būtu jāpamet.

Sīrijas konfliktā, kas sākās 2011.gada martā, dzīvību zaudējuši 136 000 cilvēku, bet vairāki miljoni bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

Kopš janvāra sākuma Sīrijā sīvas kaujas notiek ne tikai starp valdības karaspēku un nemierniekiem, bet arī dažādo nemiernieku grupējumu starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!