Foto: AP/Scanpix

Sīrijas džihādistu grupējuma "Al Nusra" līderis trešdien apliecināja lojalitāti starptautiskā teroristu organizāciju tīkla "Al Qaeda" līderim Aimanam az Zavahiri, tomēr distancējās no nule kā izskanējušajiem apgalvojumiem par "Al Nusra" un "Al Qaeda" Irākas atzara saplūšanu.

"Grupējuma "Al Nusra" dēli apliecina lojalitāti šeiham Aimanam az Zavahiri," tīmeklī ievietotā audiovēstījumā sacīja Abu Muhameds al Džavlani.

Tomēr viņš piebilda, ka "ar mums nav notikusi konsultēšanās" jautājumā par "Al Nusra" apvienošanos ar grupējumu "Irākas islāma valsts" - "Al Qaeda" Irākas atzaru (AQI).

""Al Nusra" nemainīs savu karogu, kaut gan mēs arī turpmāk būsim lepni par grupējuma "Irākas islāma valsts" karogu, par tiem, kuri to nes, kas sevi par to upurē un izlej savas asinis," sacīja Džavlani, piebilstot, ka viņš Irākā cīnījies kopā ar "Irākas islāma valsts" karotājiem.

"Mēs varam garantēt mūsu brāļiem Sīrijā, ka grupējuma "Al Nusra" rīcība nemainīsies un mēs paliksim uzticīgi tam tēlam, kādu jūs esat iepazinuši, un ka mūsu lojalitāte ["Al Qaeda"] nekādā ziņā neietekmēs mūsu politiku," piebilda Sīrijas džihādistu līderis.

AQI līderis Abu Bakrs al Bagdadi otrdien tīmeklī izplatītā audiovēstījumā apliecināja, ka grupējums "Al Nusra", kas iesaistīts cīņās pret Sīrijas režīma spēkiem, darbojas "Al Qaeda" tīklā.

Grupējums "Al Nusra" jau iepriekš paudis apņemšanos padarīt Sīriju par stingri islāmisku valsti.
"Ir pienācis laiks pasludināt Levantei un pasaulei, ka "Al Nusra" vienkārši ir grupējuma "Irākas islāma valsts" nodaļa," sacīja Bagdadi.

Grupējumi tagad tiks apvienoti, un to kopīgais nosaukums būs "Islāma valsts Irākā un Levantē".

Organizācija vēlas sadarboties ar citiem grupējumiem, "ievērojot nosacījumu, ka valsts un tās pilsoņi tiek pārvaldīti atbilstoši Allāha diktētajiem likumiem", sacīja Bagdadi.

"Al Nusra" sākotnēji kļuva pazīstama, pateicoties tās pašnāvnieku sarīkotajiem sprādzieniem, bet vēlāk tās kaujinieki iemantojuši reputāciju kā dedzīgi cīnītāji kaujas laukā.

Pastāvot aizdomām par "Al Nusra" saistību ar "Al Qaeda", Vašingtona jau decembrī to pasludināja par teroristu organizāciju.

ASV Valsts departaments skaidroja, ka "Al Nusra" ir jaunais Irākas "Al Qaeda" pieņemtais vārds.

"AQI mēģina nolaupīt Sīrijas tautas cīņu saviem ļaunajiem mērķiem," norādīja Valsts departaments.

Neapmierinātību ar "Al Nusra" iekļaušanu Vašingtonas teroristu organizāciju sarakstā jau decembrī pauda Sīrijas Musulmaņu brālība - viena no lielākajām opozīcijas organizācijām - un Brīvās Sīrijas armija - lielākais nemiernieku bruņotais grupējums.

Irākas "Al Qaeda" līderis kontrolē kā AQI, tā "Al Nusra", skaidroja Vašingtona. Informācija džihādistu tīmekļa forumos liecina, ka simtiem kaujinieku devušies no Irākas un Sīriju, lai tur karotu pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametis 1,2 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis četrus miljonus.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) līderis Ahmeds Muazs Hatibs vēl pagājušajā nedēļā pauda pārliecību, ka Sīrijas krīzē ir iespējams panākt politisku noregulējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!