Foto: AFP/Scanpix

Sīrija ir sākusi izvest savus bruņotos spēkus no pilsētām saskaņā ar ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānu, otrdien Maskavā paziņoja Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems.

Muallems apmeklē Maskavu dienā, kad Sīrijai saskaņā ar Annana miera plānu jāizved savi bruņotie spēki no protestu pārņemtajām pilsētām. Tā kā pirmdien Sīrijā bruņotā vardarbībā tika nogalināti vairāk nekā 100 cilvēku, Rietumvalstis pauda bažas, ka šis plāns varētu izjukt.

"Es pateicu savam Krievijas kolēģim par soļiem, kurus sper Sīrija, lai parādītu savu labo gribu īstenot Annana plānu," sacīja Muallems pēc sarunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

"Mēs jau esam izveduši armijas vienības no dažādām Sīrijas provincēm," sacīja Muallems, neminot konkrētas vietas. Ministrs arī sacīja, ka Sīrija ir atbrīvojusi dažus ieslodzītos, kas bija aizturēti par piedalīšanos nemieros pret valdību.

Muallems sacīja, ka pamieram jāsākas "vienlaikus" ar starptautisko novērotāju ierašanos. Tā gan būtu atkāpe no Annana plāna.

Lavrovs sacīja, ka Sīrijai vajadzētu būt izlēmīgākai Annana plāna īstenošanā. "Mēs uzskatām, ka, nonākot līdz plāna īstenošanai, viņu darbības varētu būt aktīvākas, izlēmīgākas," sacīja Lavrovs kopīgā preses konferencē ar Muallemu.

Annana miera plāns paredz, ka otrdien Sīrijas valdībai ir jāizved savi spēki no pilsētām un līdz ceturtdienai ir pilnībā jāpārtrauc bruņota vardarbība.

Sīrija svētdien paziņoja, ka izvedīs bruņotos spēkus no pilsētām tikai tad, ja saņems rakstiskas garantijas no ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana, ka opozīcijas kaujinieki noliks ieročus un Katara, Saūda Arābija un Turcija pārtrauks finansēt opozīciju.

Lavrovs sacīja, ka Annans darbosies kā vidutājs starp Damasku un nemierniekiem.

Sīrijas spēki pirmdien raidīja šāvienus uz bēgļu nometni Turcijā, palielinot saspīlējumu starp abām valstīm. Muallems otrdien vainoja Turciju Annana plāna graušanā, palīdzot nemierniekiem.

"Turcija uzņem Sīrijas bruņotus grupējumus, ir uzcēlusi tiem mācību nometnes, ļauj tiem nelegāli iekļūt Sīrijā un sūta ieročus kā kontrabandu [uz Sīriju] caur savu teritoriju," sacīja Muallems.

Baltais nams pirms tam otrdien paziņoja, ka "nekādas pazīmes" neliecina par to, ka Asads pildītu Annana miera plānu, kuram viņš piekrita pagājušonedēļ. Ar līdzīgiem paziņojumiem nāca klajā arī Lielbritānija un Francija.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas " Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Asada režīms apgalvo, ka nemierus izraisījuši "ārvalstu teroristi", un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!