Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sīrijas armija un tās sabiedrotie Libānas grupējuma "Hezbollah" kaujinieki ar Krievijas gaisa atbalstu ir ieņēmuši jaunas teritorijas Idlibas, Hamas un Latākijas provincēs, vēsta aģentūra "Reuters".

Krievijas svētdien paziņoja, ka pēdējo 24 stundu laikā ir veikusi vairāk nekā 60 uzlidojumu, kuru galvenais mērķis bijušas grupējuma "Islāma valsts" (IS) pozīcijas.

Tikmēr nemiernieki ziņo, ka triecieni bijuši vērsti pret kaujinieku grupām, kas nav saistītas ar IS.

Pēc intensīviem Krievijas uzlidojumiem Sīrijas armijas karavīri un "Hezbollah" kaujinieki ieņēmuši Talskikas augstienes apkārtni Idlibas provincē, atsaucoties uz Londonā bāzēto "Sīrijas Cilvēktiesību observatoriju" ziņo "Reuters".

Tas prezidentam Bašaram al Asadam lojālos spēkus pietuvina svarīgai šosejai, kas galvaspilsētu Damasku savieno ar Alepo un citām lielām pilsētām. Teritorijas ap šo ceļu kontrolē nemiernieki, kam nav sakara ar IS.

Par Talskikas ieņemšanu pēc Krievijas gaisa teicienu atbalstītas militārās operācijas ziņoja arī Sīrijas valsts televīzija. Savukārt Libānas mediji un novērotāji informē, ka kaujā kritis augsta ranga "Hezbollah" komandieris.

Izmantojot tankus, artilēriju un zeme-zeme sistēmas raķetes, Sīrijas armija ieguvusi jaunas teritorijas arī Hamas provincē - Atšanas un Mourekas pilsētiņas, atklāj Hamas provincē karojošas nemiernieku grupas "Jabhat Sham" komandieris Abu Hameds. Viņš papildina, ka Krievijas gaisa triecieni ir ļoti precīzi, bet šī ir "liktenīgā cīņa".

"Mēs cīnāmies par savu eksistenci, tāpēc mūsu kaujinieki izrāda varonību un cīnās par saviem uzskatiem pret krievu okupantiem," viņš stāsta.

Pēdējās dienās Krievija ir ievērojami intensificējusi savu 30. septembrī sākto bombardēšanas operāciju Sīrijā. Maskava apgalvo, ka karo pret IS, tomēr vairums uzlidojumu bijuši vērsti pret citām nemiernieku grupām, tostarp Arābu valstu, Turcijas un ASV atbalstītām, atgādina "Reuters".

Krievijas gaisa uzlidojumiem seko masīvs Sīrijas armijas, "Hezbollah" kaujinieku un Irānas karavīru sauszemes uzbrukums.

Postošais karš Sīrijā turpinās kopš 2011. gada pavasara, kad pret valdošo režīmu vērstie protesti pārauga vardarbībā.

Sīrijas konfliktā bojā ir gājuši vismaz 240 000 cilvēku. Miljoniem sīriešu devušies bēgļu gaitās gan valsts iekšienē, gan uz ārzemēm, papildinot uz Eiropu plūstošo migrantu straumes.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Kopš 30. septembra ar gaisa triecieniem Bašara al Asada režīma atbalstam iesaistījusies arī Krievija, draudot ieilgušo konfliktu vēl vairāk padziļināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!