Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Sīrijas armija otrdien pārrāvusi džihādistu grupējuma "Daesh" aplenkumu ap Deir ez Zoras pilsētu, kas ilga kopš 2014. gada, vēsta valsts ziņu aģentūru SANA.

Armiju ar panākumu telefonsarunā ar komandieriem bāzē apsveicis prezidents Bašars al Asads. "Šodien jūs stāvat plecu pie pleca ar biedriem, kas nāca jūs glābt un izcīnīja vissmagākās kaujas aplenkuma pārraušanai," paziņoja Asads.

Avots Deir ez Zoras administrācijā paziņoja, ka vakarā gaidāma kravas automašīnu ar pārtiku un medikamentiem ierašanās pilsētā.

Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) direktors Rami Abderrahmans paziņoja, ka "pēc 32 mēnešu aplenkuma armijai izdevies novākt mīnas un atvērt koridoru, lai sasniegtu savus aplenktos spēkus, kas ir pirmais solis rajona aplenkuma atcelšanai".

Lielākā daļa Deir ez Zoras provinces un vairāki tās galvaspilsētas rajoni vairākus gadus atrodas "Daesh" kontrolē. Valdības spēki kontrolē dažus pilsētas rajonus, tomēr kopš 2014.gada atrodas "Daesh" aplenkumā.

Valdības spēki un desmitiem tūkstoši pilsētas iedzīvotāju izdzīvojuši, lielā mērā pateicoties palīdzībai, kas tiek piegādāta ar gaisa transportu.

"Daesh" jau ir zaudējusi vairāk nekā pusi tās netālo bastionu Rakas ASV atbalstītajiem spēkiem un Deir ez Zoras un tās provinces zaudēšana to atstās ar nedaudzām izolētām teritorijām.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur kalifātu "Islāma valsts" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas. Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!