Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas armija otrdien izveda tankus no valsts vidienes pilsētas Homsas, kur ir gaidāma Arābu līgas novērotāju ierašanās, paziņoja cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" vadītājs Rami Abdelrahmans.

No šīs pilsētas Babaamras rajona, kur pēdējās dienās bija notikušas sīvas sadursmes starp armiju un opozīciju, tika izvesti 11 tanki.

Sīrijā pirmdien ieradās Arābu līgas miera plāna novērotāju pirmā grupa, mēģinot izbeigt deviņus mēnešus ilgo asinsizliešanu. 50 novērotāji un desmit amatpersonas no Arābu līgas sekretariāta Damaskā ieradās ar privātu Ēģiptes lidmašīnu.

Ir gaidāms, ka novērotāju grupa otrdien dosies uz Homsas pilsētu, kur pēdējās dienās notikusi asinsizliešana, tankiem atklājot uguni un nogalinot vismaz 23 cilvēkus.

Pirmajā Arābu līgas novērotāju grupā Sīrijā ieradušies drošības, tiesisko jautājumu un administratīvo jautājumu novērotāji, bet vēlāk viņiem pievienosies arī cilvēktiesību eksperti.

Arābu līga par novērotāju misijas vadītāju iecēlusi bijušo Sudānas militārās izlūkošanas vadītāju un valsts drošības ministru ģenerāli Mohammedu Ahmedu Mustafu al Dabi.

Jau vēstīts, ka Sīrija pagājušajā nedēļā beidzot pēc nedēļām ilgas izlocīšanās, kā dēļ Arābu līga noteikusi sankcijas, parakstīja vienošanos par Arābu līgas miera plāna novērotāju uzturēšanos valstī.

Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems paziņoja, ka Sīrija vienošanos parakstīja tikai tad, kad bija pārliecinājusies, ka tā neapdraud valsts suverenitāti. Viņš norādīja, ka vienošanās sākotnēji panākta uz vienu mēnesi, bet pēc tam, abām pusēm vienojoties, to var pagarināt.

Sīrija 6.decembrī paziņoja, ka piekrīt ar nosacījumiem uzņemt novērotājus Arābu līgas miera plāna ietvaros pēc tam, kad Arābu līga draudēja noteikt jaunas sankcijas pret Sīriju, ja tā nepiekritīs ielaist valstī novērotājus. Sīrija Arābu līgai nosūtītā vēstulē paziņoja, ka piekrīt ielaist valstī novērotājus, ja tiks izpildīti Sīrijas nosacījumi, tostarp iepriekš noteikto sankciju atcelšana.

Ārlietu ministrs pauda cerību, ka novērotāju misija aizstāvēs režīma pozīciju, ka valdība vien cīnās pret bruņotu sacelšanos.

Sīrija sākotnēji atteicās parakstīt Arābu līgas priekšlikumu par novērotāju nosūtīšanu, kas novērotu Sīrijas drošības spēkus, kurus ANO apsūdz cilvēktiesību pārkāpumos. Saskaņā ar ANO datiem Sīrijas drošības spēki kopš marta nogalinājuši vairāk nekā 4000 cilvēku, apspiežot protestus pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!