Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Sīrijas armija un tās sabiedrotie spēki sestdien no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") atkarojuši Mejādīnas pilsētu, vēsta valsts mediji.

Atsaucoties uz avotiem armijā, valsts mediji ziņo, ka vadības spēki nogalinājuši lielu skaitu "Daesh" kaujinieku un tagad atmīnē pilsētu.

Mejādīnā patvērumu bija radusi "Daesh" vadība pēc vairāku citu džihādistu bastionu zaudēšanas.

Pirms tam sestdien ASV atbalstītā Sīrijas kurdu un arābu karotāju alianse Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) iesaistījās pēdējā kaujā Rakas pilsētas atbrīvošanai no "Daesh".

QDA pārstāvis Mustafa Bali sestdien pavēstīja, ka beidzamā kauja varētu ilgt vairākas stundas vai dienas. Pēc viņa teiktā, "Daesh" kaujinieki izmisīgi cīnās dažos pilsētas rajonos.

Tikmēr Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) paziņoja, ka Raku pēdējās piecās dienās pametuši visi "Daesh" kaujinieki sīrieši, kas kopā ar ģimenēm devušies nezināmā virzienā. Pēc SOHR aplēsēm, Raku pametušo sīriešu kaujinieku skaits ir ap 200.

Tikmēr koalīcija paziņoja, ka pēdējās 24 stundās padevušies aptuveni 100 "Daesh" kaujinieki un tie izvesti no pilsētas. Savukārt ārvalstu kaujiniekiem nebūs atļauts pamest pilsētu. To skaits tiek lēsts uz 150. Tiek uzskatīts, ka viņu vidū ir Parīzes 2015. gada novembra teroraktu organizators, kurš atteicies padoties.

"Daesh" Raku ieņēma 2014. gadā, padarot to par pašu pasludinātā kalifāta "de facto" galvaspilsētu. Kauja Rakas atbrīvošanai no džihādistiem sākās jūnijā.

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!