Foto: Reuters/Scanpix

Turpinoties cilvēku evakuācijai no aplenktajiem Alepo austrumu rajoniem, Sīrijas armija izplatījusi brīdinājumu pēdējiem tur palikušajiem nemiernieku kaujiniekiem teritoriju pamest pirms tajā ienāk valdības spēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidentam Bašaram al Asadam pakļautie karavīri vairākkārt skaļruņos pārraidījuši šo brīdinājumu, norādot, ka jau otrdien valdības spēki ies iekšā ielenktajos rajonos, lai sāktu to attīrīšanas operāciju. Arī Sīrijas armijas "Facebook" lapā norādīts, ka ir dots "pēdējais aicinājums" kaujiniekiem ātri evakuēties no Alepo.

Tikmēr kāda Turcijā bāzēta nemiernieku amatpersona aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka kaujinieki no pilsētas aizies tikai tad, kad aplenktos rajonus būs pametuši visi civiliedzīvotāji, kuri to vēlās. Līdz šim ir evakuēta tikai puse no gribētājiem, viņš atzīmē.

Nav precīzu datu, tieši cik cilvēku joprojām gaida iespēju izbraukt no Alepo austrumu daļas, bet ANO īpašais sūtnis Sīrijā ceturtdien lēsa, ka tur atrodas aptuveni 40 tūkstoši civilo un 10 tūkstoši kaujinieku.

Sarkanais Krusts informē, ka kopš pamiera vienošanās pagājušajā nedēļā no ielenktajiem rajoniem evakuēti 25 tūkstošo cilvēku. Organizācija norāda, ka vēl tūkstošiem cilvēku gaida iespēju izkļūt no Alepo.

Pamiera vienošanās ietvaros 750 cilvēki evakuēti arī no divām nemiernieku aplenktām pārsvarā šiītu apdzīvotām pilsētiņām Idlibas provincē.

Pirms Sīrijas sacelšanās un pilsoņu kara sākuma 2011. gadā Alepo bija valsts lielākā pilsēta un komerciālais, industriālais centrs. Pēdējos četrus gadus nemiernieki kontrolēja pilsētas austrumus, bet valdības spēki – rietumu daļu.

Lauzt nemainīgo situāciju pilsētā par labu Sīrijas spēkiem izdevās šogad, pateicoties Irānas atbalstīto kaujinieku un Krievijas gaisa atbalstam. Septembrī valdību atbalstošie spēki ielenca Alepo austrumus, nogriežot nemiernieku apgādes ceļus.

Novembra vidū režīmu atbalstošie spēki izlauzās cauri nemiernieku aizsardzības pozīcijām un ātri sagrāba gandrīz visu nemiernieku kontrolēto teritoriju. Kad nemiernieku kontrolē bija atlikuši vien aptuveni 2,6 kvadrātkilometri pilsētas, tika panākta pamiera vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!