Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas armija uzbrukusi pilsētiņai pie robežas ar Jordāniju, kuru par tranzīta punktu izmanto bēgļi, kas pamet vardarbības plosīto valsti, paziņojuši aktīvisti.

Karavīri un vismaz 20 tanki uzbrukuši Talšehabas pilsētiņai, atsaucoties uz opozīcijas organizācijām, vēsta BBC. Pilsēta līdz šim atradās bruņoto nemiernieku rokās un caur to uz Jordāniju devās sīriešu bēgļi.

Uzbrukuma laikā karavīri pārmeklējuši mājas un aizturējuši iedzīvotājus, BBC vēsta par aculiecinieku stāstīto.

Kaujas notiek arī citur Sīrijā. Opozīcija ziņo, ka ceturtdien - galvenokārt Damaskā un tās apkārtnē -  valstī nogalināti 67 cilvēki.

Kopš sacelšanās pret valdošo prezidenta Bašara al Asada režīmu sākuma uz Jordāniju ir devušies aptuveni 183 000 sīriešu, paziņojušas Jordānijas amatpersonas. Jordānija brīdināja, ka tās iespējas uzņemt vairāk bēgļu sāk izsīkt.

Augustā Sīriju ir pametuši vairāk nekā 100 000 bēgļu, kas ir lielākais skaits kopš nemieru sākuma 2011. gada martā. Pavisam kaimiņvalstīs ir patvērušies vairāk nekā 230 000 sīriešu, liecina ANO dati. 

Vairāk nekā miljons cilvēku ir atstājuši savas dzīvesvietas Sīrijas iekšienē, bet 2,5 miljoniem ir nepieciešama humānā palīdzība. Otrdien ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Lahdars Brahimi brīdināja, ka situācija valstī "stabili pasliktinās", norādot, ka pieaug bojāgājušo skaits un postījumi kļūst katastrofāli.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Starptautiskā sabiedrība jau ilgstoši mēģina ierobežot asinsizliešanu Sīrijā un panākt konflikta mierīgu risinājumu, tomēr tas nav devis panākumus.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

ANO drošības padomes mēģinājumus ieviest sankcijas pret Sīriju jau vairākas reizes ir bloķējušas Ķīna un Krievija, kuras asi iestājas pret ārvalstu militāro intervenci valstī un aizstāv Asada režīmu

Lūgumu ārvalstīm militāri iejaukties konfliktā 3. septembrī izteicis opozīcijas izveidotās organizācijas "Sīrijas Nacionālā padome" līderis Abdelbasets Saida .

ASV un Lielbritānija augusta beigās brīdināja, ka varētu apsvērt iespēju par bruņotu iejaukšanos Sīrijas konfliktā, ja Asada režīms nemieru apspiešanai izmantos valstī esošos ķīmiskos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!