Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas bēgļu uzturēšana Turcijai jau izmaksājusi vairāk nekā 220 miljonus dolāru, otrdien paziņojis finanšu ministrs Mehmets Šimšeks, vēsta ”Itar Tass”.

Pēc viņa teiktā, kopējā summa, kuru Turcija šogad iztērēs bēgļu nometņu ierīkošanai un 100 000 bēgļu uzturēšanai, būs vēl lielāka, jo bēgļu uzturēšanu finansē ne tikai no valsts, bet arī no pašvaldību budžetiem.

Sīrijas bēgļi ir izmitināti 13 telšu pilsētiņās un vienā konteineru tipa nometnē, kā arī bēgļu īslaicīgas uzturēšanās centrā. Nometnes atrodas sešās Turcijas dienvidu provincēs, četras no kurām robežojas ar Sīriju.  

Kopumā Turcijā no Sīrijas ieradušies 143 00 bēgļu, bet 43 00 esot atgriezušies dzimtenē.  

Taču pie Turcijas un Sīrijas robežas pulcējas jaunas bēgļu grupas, iespējams līdz pat 10 000 cilvēku.  

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji, bet nevalstiskās organizācijas ziņo par vismaz 33 000 nogalināto.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!