Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības kontrolētos cietumos piecu gadu laikā ir miruši 17,7 tūkstoši ieslodzīto spīdzināšanas, slimību un citu cēloņu dēļ, liecina Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" (AI) ceturtdien publicēts ziņojums.

Ziņojumā minētie jaunie statistikas dati ir saņemti no organizācijas "Human Rights Data Analysis Group" (HRDAG), kura izmanto zinātnisku pieeju cilvēktiesību pārkāpumu analizēšanā.

Saskaņā ar šiem datiem apcietinājumā Sīrijā no 2011.gada marta līdz 2015.gada beigām ir miruši 17 723 cilvēki.

"Tā kā desmitiem tūkstoši cilvēku ir piespiedu kārtā pazuduši ieslodzījuma vietās Sīrijā, reālais [mirušo] skaits, domājams, ir vēl lielāks," paziņoja AI.

AI ziņojumā "Tas salauž cilvēku" arī ir ietvertas intervijas ar 65 cilvēkiem, kas ir pārcietuši spīdzināšanu Sīrijas cietumos. Viņi apraksta necilvēciskos apstākļus un ieslodzīto mocīšanu drošības nodaļās, kuras vada Sīrijas izlūkdienesti, un Saidnajas armijas cietumā pie Damaskas.

Šie cilvēktiesību pārkāpumi cietumos notikuši, kopš 2011. gada martā sākās sacelšanās pret Sīrijas prezidentu Bašaru Asadu. Valdības bargās represijas pret protestētājiem un bruņotu opozīcijas grupējumu rašanās izraisīja pilsoņkaru, kurā nogalināti vairāk nekā 250 tūkstoši cilvēku, puse valsts iedzīvotāju kļuvuši par pārvietotām personām un vairāk nekā 4,8 miljoni sīriešu devušies uz ārvalstīm kā bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!