Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas drošības un kārtības uzturēšanas spēki piektdien atklājuši uguni uz demonstrantiem, kuri izgājuši ielās pēc vakara lūgšanas, tomēr valsts piektdien piedzīvojusi mazāk vardarbības nekā citās dienās, informē ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz avotiem Sīrijā.

Raidorganizācija BBC ziņo, ka sadursmēs nogalināti vismaz astoņi cilvēki. Opozīcijas pārstāvji ziņo, ka trīs cilvēki gājuši bojā valsts galvaspilsētas Damaskas piepilsētās. Vēl viens nogalināts nelielā pilsētiņā netālu no robežas ar Libānu.

Piektdien no rīta tika ziņots par vēl četriem bojā gājušajiem valsts dienvidos, informē BBC.

Tomēr pagaidām ziņas par upuriem nav apstiprinājuši neatkarīgi avoti, norāda BBC. Iepriekš cilvēktiesību organizācijas ziņoja, ka nemieros, kas ilgst pusotru mēnesi, gājuši bojā jau aptuveni 1000 cilvēku.

Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti" piektdien pēcpusdienā norādīja, ka šī bijusi vismierīgākā diena pēdējo 12 nedēļu laikā, kopš valstī sākās nemieri. Šādu viedokli aģentūrai paudis vietējais politologs Hamids Al Abdalla.

Sīrijas oficiālie masu informācijas līdzekļi piektdien ziņoja, ka vairākās valsts pilsētās dienā notikušas demonstrācijas, taču vakarpusē tās beigušās bez lielām nekārtībām. Ielās izgājuši no dažiem desmitiem līdz dažiem simtiem cilvēku.

Neatkarīgais Sīrijas interneta portāls "D-Press" ziņoja, ka nelielas demonstrācijas notikušas vairākos galvaspilsētas rajonos, kā arī piepilsētās un Zabdani rajonā uz austrumiem no galvaspilsētas. Sadursmēs ar policiju ievainoti pieci cilvēki.

Nelielas protesta akcijas notikušas arī Amudā un Debrasijā Sīrijas ziemeļos, Homsā valsts centrālajā daļā. Idlibā un Alepo ziemeļos, Tartusā un Džeblā rietumos un Dailā dienvidos.

Aģentūra "Reuters" ziņo par astoņiem bojā gājušiem demonstrantiem, savukārt Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA informē, ka cietuši septiņi policisti.

Al Abdalla norādījis, ka piektdiena "liecina par protestu dalībnieku aktivitātes mazināšanos un vardarbības līmeņa kritumu". Tas noticis, pirmkārt, pateicoties "mērķtiecīgiem pasākumiem", ko varas iestādes īstenojušas apgabalos, kuros notikumi apdraudēja valsts drošību, un, otrkārt, pateicoties "daudzajiem lēmumiem saistībā ar pasludinātajām reformām", paudis politologs.

"Cilvēki redzēja, ka reformu durvis ir atvērtas. Savu pozīciju ir pārvērtējuši arī tie, kuriem šķita, ka režīms kritīs, ja vien to piespiedīs," paudis eksperts.

Jau ziņots, ka "Lielais astoņnieks" piektdien Dovilas samita noslēgumā pieņemtajā paziņojumā acināja Sīrijas līderi Bašaru Asadu "pārtraukt spēka pielietošanu pret paša tautu". "Ja Sīrijas varas iestādes neuzklausīs šo aicinājumu, mēs pārdomāsim turpmākos soļus," teikts paziņojumā.

Arī ASV jau iesaldējušas Asada un vairāku augsta ranga Sīrijas amatpersonu īpašumus, tādā veidā mēģinot izdarīt spiedienu uz Damasku, lai tā pārtrauktu vardarbīgo protestu apspiešanu.

ASV Finanšu ministrija paziņoja, ka sankcijas pret Asadu, viņa vietnieku, premjerministru, iekšlietu un aizsardzības ministriem, kā arī diviem izlūkošanas dienestu vadītājiem ieviestas, lai piespiestu Asadu īstenot politiskās reformas, ko viņš nav darījis, mēģinot apspiest divus mēnešus ilgos protestus ar militāru spēku.

Cilvēktiesību aktīvistu grupas paziņojušas, kad kopš 15.marta, kad Sīrijā sākās plaši tautas protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, nogalināti jau vairāk nekā 900 cilvēku, bet 8000 ir aizturēti vai ir bezvēsts pazuduši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!