Foto: AP/Scanpix

Sīrijā karojošo džihādistu mērķis ir sekulāru valstu iznīcināšana un halifātu izveidošana to vietā, piektdien uzstājoties ANO Ģenerālajā asamblejā, sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Centieni vienkāršoti attēlot arābu pasaulē notiekošo kā demokrātijas cīņu ar tirāniju vai labā un ļaunā cīņu ilgu laiku ir notušējuši problēmas, kas ir saistītas ar augošo ekstrēmisma vilni.

"Šo draudu nopietnību kārtējo reizi nodemonstrēja terorakts Kenijā. Ir vispārzināms, ka Sīrijā kaujas visspējīgākās opozīcijas vienības ir džihādisti, kuru sastāvā ir ne mazums radikāļu, kas tur sabraukuši no visas pasaules.

Viņu īstenotajiem mērķiem nav nekāda sakara ar demokrātiju, tie ir balstīti neiecietības principos, vērsti uz sekulāru valstu iznīcināšanu, halifātu izveidošanu," brīdināja ministrs.

"Ir grūti nosaukt par tālredzīgu tādu politiku, kuras ietvaros būtībā vienām un tām pašām grupām vienā brīdī tiek izradīta bruņota pretestība, kā Mali, citā, gluži pretēji, tās tiek atbalstītas, kā Sīrijā," sacīja Lavrovs.

Viņš arī uzsvēra, ka visi incidenti, kas ir saistīti ar ķīmisko ieroču izmantošanu, ANO Drošības padomē ir jāizskata, tikai un vienīgi balstoties faktos, nevis minējumos.

"Ķīmisko ieroču pielietošana ir nepieņemama. Bet tas nenozīmē, ka drīkst uzurpēt tiesības apsūdzēt un pasludināt spriedumus. Visi incidenti, kas ir saistīti ar to, ka kāds Sīrijā ir pielietojis ķīmiskos ieročus, ANO Drošības padomei ir profesionāli un objektīvi jāizmeklē, tikai un vienīgi balstoties faktos, nevis minējumos un pieņēmumos," uzsvēra ministrs.

ANO Drošības padomē piektdien paredzēts balsojums par ASV un Krievijas izstrādāto rezolūciju, kas paredz Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Balsojums varētu notikt plkst.20 pēc vietējā laika (sestdien plkst.3 pēc Latvijas laika).

Teju puse Sīrijas nemiernieku, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asara režīma spēkiem, ir džihādisti un radikālo islāmistu grupējumu biedri, teikts šomēnes publiskotajā Lielbritānijas aizsardzības un izlūkošanas jautājumu ekspertu organizācijas "IHS Jane's" jaunākajā pētījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!