Karš Sīrijā līdz ar tā radīto ietekmi uz kaimiņvalstīm ir nodarījis zaudējumus ekonomikai 35 miljardu ASV dolāru apmērā, un šī summa pieaug, ceturtdien paziņoja Pasaules banka.

Šī aplēse, kas ietverta Pasaules bankas ceturkšņa ziņojumā par Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfriku, ir publicēta tajā pašā dienā, kad pasaules līderi Londonā solīja līdz 2020.gadam piešķirt palīdzību sīriešiem vairāk nekā 10 miljardu ASV dolāru apmērā.

Bruņotajā konfliktā, kas sākās pirms pieciem gadiem, ir nogalināti apmēram 260 tūkstoši cilvēku, un tā dēļ valsti atstājuši 4,6 miljoni cilvēku, liecina ANO skaitļi.

Sīrijas karš un tā ietekme uz Turciju, Libānu, Jordāniju, Irāku un Ēģipti ir izmaksājuši ekonomikai aptuveni 35 miljardus dolāru, paziņoja Pasaules banka.

Šis skaitlis 2007.gada cenās ir ekvivalents Sīrijas iekšzemes kopproduktam (IKP) 2007.gadā.

Vairāk nekā 630 tūkstošu sīriešu bēgļu pieplūdums Jordānijā ir izmaksājis šai valstij vairāk nekā 2,5 miljardus dolāru gadā, kas līdzinās 6% no IKP un ceturtdaļai no valdības gada ieņēmumiem.

Visas Sīrijas kaimiņvalstis šī konflikta dēļ saskaras ar milzīgu spiedienu uz savu budžetu, teikts Pasaules bankas ziņojumā.

"Starp bēgļiem ir augsts bezdarba līmenis, sevišķi starp sievietēm un tiem, kas bieži strādā neoficiālajā sektorā bez aizsardzības,” pavēstīja Pasaules bankas galvenais ekonomists Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas jautājumos Šanta Devaradžans.

"Apmēram 92% sīriešu bēgļu Libānā nav darba līguma, un vairāk nekā puse no viņiem strādā sezonas, nedēļas vai dienas darbos par zemu algu,” informēja Pasaules bankas ekonomists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!