Foto: AFP/Scanpix

Vairākas bijušās augsta ranga ANO amatpersonas pirmdien mudināja ASV un to sabiedrotos atteikties no Sīrijas bombardēšanas plāniem un tā vietā strādāt smagāk, lai panāktu politisku atrisinājumu Sīrijas krīzei.

Aicinājumu Šveices laikraksta "Le Temps" tīmekļa izdevumā publicējis bijušais ANO ģenerālsekretāra vietnieks Hanss Kristofs fon Šponeks. Viņam atbalstu pauduši bijušie ANO kolēģi Deniss Halidejs, Saids Zulfikars, Samirs Radvans un Samirs Basta.

"Patiesa drosme nav izšaut spārnotās raķetes, [drosme] ir radikāla novēršanās no šīs asiņainās loģikas," norāda Šponeks, kurš no 1998. līdz 2000.gadam vadīja ANO humānās palīdzības programmas Irākā.

Pat ja Rietumu valdības sniegs pierādījumus, ka Sīrijas režīms ir vainojams par 21.augusta uzbrukumiem Damaskas pievārtē, kuros pielietoti ķīmiskie ieroči, "ir iemesli palikt skeptiskiem un atcerēties visus apšaubāmos un safabricētos ieganstus, kas tikuši izmantoti, lai attaisnotu citus karus," raksta bijušais ANO ģenerālsekretāra vietnieks, netieši atgādinot par 2003.gada ASV iebrukumu Irākā, kas arī tika attaisnots ar melīgu izlūkinformāciju.

"Laiks, kad Savienotās Valstis ar dažiem sabiedrotajiem, kas tām vēl ir palikuši, var rīkoties kā pasaules policists, ir beigušies. Pasaule ir kļuvusi daudzšķautnaināka, un pasaules tautas grib lielāku suverenitāti, nevis mazāku."

"Sīrijas, Irānas un Krievijas valdības ir nākušas klajā ar sarunu priekšlikumiem, pret kuriem Rietumi izturas ar nicinājumu," norāda Šponeks.

"Tie, kas saka, ka viņi nevar runāt ar [Sīrijas prezidentu Bašaru al] Asadu, aizmirst, ka cilvēki to pašu teica par virkni režīmu un revolucionāro kustību, arī par Padomju Savienību, Palestīnas atbrīvošanas organizāciju, Īru republikāņu armiju un bijušo Dienvidāfrikas prezidentu Nelsonu Mandelu un viņa Afrikāņu nacionālo kongresu," viņš atgādina.

Tā vietā, lai iesaistītos konfliktos ar bumbu sprādzieniem, rietumvalstīm vajadzētu koncentrēties uz to, lai puses pārvar savas atšķirības.

"Izraēlai ir labticīgi jāpiedalās sarunās ar palestīniešiem, ir jāorganizē konference Ženēva-2 [lai izbeigtu konfliktu] Sīrijā, un ir jārunā ar irāņiem par viņu kodolprogrammu", uzsver Šponeks.

Par nepieciešamību sarīkot starptautisku militāru intervenci Sīrijā, šādi sodot prezidenta Bašara al Asada režīmu par ķīmisko ieroču izmantošanu, pēc 21.augusta uzbrukumiem aktīvi aģitē Vašingtona.

Sīrijas valdība skaidro, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī cenšas nepieļaut, ka ANO inspektori izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

ASV centieni izveidot koalīciju iespējamam uzbrukumam Sīrijai ceturtdienas vakarā cieta nopietnu neveiksmi, jo Lielbritānijas parlaments nobalsoja pret Apvienotās Karalistes iesaistīšanos šādā militārā operācijā.

Tomēr, neskatoties uz šo balsojumu, ASV jau paziņojušas, ka ir gatavas rīkoties vienas pašas. Vašingtona joprojām arī cenšas izveidot "intervences koalīciju".

Tiesa gan, daudzas rietumvalstis, arī Itālija, Beļģija un Polija, kā arī jaunattīstības valstis, tostarp Indija un Brazīlija, apliecinājušas, ka neatbalstīs uzbrukumu, kas nav saņēmis ANO Drošības padomes atbalstu. Arī Vācija apliecinājusi, ka nedomā iesaistīties karā pret Sīriju.

Krievija uzskata, ka 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukums bijis nemiernieku provokācija. Arī Vatikāns pret nemiernieku apsūdzībām aicinājis izturēties piesardzīgi.

ASV ir jāiesniedz ANO inspektoriem un Drošības padomei pierādījumi, ka ķīmiskos ieročus Sīrijā pielietojuši valdības spēki, svētdien sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Ja viņi (ASV) saka, ka valdības spēki pielietojuši masu iznīcināšanas ieročus, šajā gadījumā ķīmiskos, un saka, ka viņiem ir pierādījumi, tad lai tos uzrāda ANO inspektoriem un Drošības padomei. Atsauces uz to, ka šādi pierādījumi ir, bet tie ir slepeni un viņi to nevienam nevar rādīt, neiztur nekādu kritiku. Tā vienkārši ir necieņa pret saviem partneriem un starptautisko notikumu dalībniekiem. Ja ir pierādījumi, tātad tie ir jāuzrāda. Ja tie nav uzrādīti, tātad to nav," sacīja Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!