Foto: AP/Scanpix

ANO ķīmisko ieroču inspektori izmeklēšanu Damaskā turpinās līdz piektdienai, bet braukt prom no kara pārņemtās Sīrijas plāno sestdienas rītām, par ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna paziņojumu vēsta aģentūra "Reuters".

"Viņi [inspektori] izmeklēšanu turpinās līdz rītdienai, piektdienai, un izbrauks no Sīrijas sestdienas rītā, un ziņos man," Bans reportieriem atklāja Austrijas galvaspilsētā Vīnē.

ASV un Lielbritānija apsver iespēju dot militāru triecienu Sīrijas režīma spēkiem, sodot tos par pagājušajā nedēļā notikušu uzbrukumu, kurā pielietoti ķīmiskie ieroči. Ārvalstu mediji spekulē, ka uzbrukums varētu notikt tuvākajās dienās. ASV prezidents Obama norādīja, ka vēl nav izlēmis par uzbrukumu.

ASV pauž pārliecību, ka par ķīmisko ieroču pielietošanu ir atbildīga Bašara al Asada valdība, kura to kategoriski noliedz.

Iepriekš izskanēja ziņas, ka trieciens varētu notikt pēc tam, kad no Sīrijas būs izbraukusi ANO izmeklētāju komanda.

ASV ir izteikusi gatavību rīkoties bez ANO Drošības padomes rezolūcijas, kuru panākt faktiski nav iespējams Krievijas un Ķīnas pretestības dēļ. Tomēr nav skaidrs, vai tūlītēju triecienu atbalstīs Lielbritānija, kuras premjers Deivids Kamerons trešdien bija spiests piekāpties parlamentam un paziņot, ka neuzsāks militāras operācijas, kamēr nebūs publicēts ANO inspektoru ziņojums. Premjers ceturtdien tiksies ar deputātiem, lai mēģinātu tos pārliecināt par nepieciešamību iesaistīties triecienos pret Sīriju.

ANO norādīja, ka inspektoriem darbu pabeigšanai ir nepieciešamas vēl divas dienas, taču nav zināms, kad tiks publicēts viņu ziņojums.

Baltā nama pārstāvji pagaidām nevarēja pateikt, vai ASV gaidīs uz britiem, lai uzsāktu militārās operācijas.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA jau vēstīja, ka Sīrijas kaimiņvalstis jau sākušas gatavoties iespējamajai karadarbībai. Izraēla izsludinājusi daļēju mobilizāciju, un arī Turcijas bruņotie spēki atrodas trauksmes stāvoklī.

Krievija, kas, izmantojot savas veto tiesības, ANO Drošības padomē jau bloķējusi trīs rezolūcijas Sīrijas jautājumā, trešdien no Latākijas evakuējusi vairāk nekā 100 savu pilsoņu.

Vietējie iedzīvotāji un avoti sīriešu opozīcijā vēsta, ka Asada spēki, šķiet, evakuējuši armijas un citu drošības spēku štābu mītnes Damaskas centrā.

Galvaspilsētas apkārtnē izvietotās armijas vienības konfiscējos smago automašīnu piekabes, acīmredzot, lai pārvestu uz citām pozīcijām smago bruņojumu.

Bruņutehnikas un autofurgonu kolonnas redzētas pametam Damaskas starptautiskās lidostas apkārtni, kur atrodas trīs militārās bāzes, aģentūrai "Reuters" telefoniski pavēstījis kāds opozīcijas aktīvists. Viņš piebildis, ka lidostā izslēgtas visas gaismas un tā grimstot tumsā.

Savukārt Latākijas ostā karakuģi tiekot pietauvoti blakus tirdzniecības kuģiem vai pie piestātnēm, kas paredzētas civiliem mērķiem.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar opozīcijas aktīvistu ziņām 21. augustā noticis ķīmisko ieroču uzbrukums  Damaskas  piepilsētām, kurā gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku. Sīrijas valdība noliedz, ka būtu atbildīga par ķīmisko uzbrukumu.

ASV un Lielbritānija piedraudēja režīmam ar "nopietnu atbildi" un mediji vēsta, ka jau šonedēļ varētu sākties militārs uzbrukums Sīrijai.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!