Foto: Reuters/Scanpix

ASV atbalstītie Sīrijas demokrātiskie spēki (SDF), kuros dominē kurdu vienības, sestdien paziņojuši, ka šonedēļ Damaskā ar valdību uzsākto sarunu mērķis ir decentralizētas Sīrijas izveidošana.

SDF, kas kontrolē daļu teritorijas valsts ziemeļos un ziemeļaustrumos, pēc ceturtdien un piektdien notikušās sarunu pirmās kārtas pavēstīja, ka vienojušies ar prezidenta Bašara al Asada valdību par kopīgu komiteju izveidošanu, lai apspriestu svarīgākos konflikta politiskā noregulējuma jautājumus.

SDF politiskais spārns - Sīrijas Demokrātiskā padome - paziņoja, ka sarunu mērķis ir rast "skaidru ceļu uz plašāku un aptverošāku dialogu" un izveidot "ceļa karti" demokrātiskas un decentralizētas Sīrijas izveidei.

Kurdu Demokrātiskās vienības partijas (PYD) padomnieks Sihanuks Dibo atzina, ka sarunas, domājams, būs smagas, jo Asada režīms ir ļoti centralizēts.

Pēc Sīrijas valdības spēku aiziešanas no pamatā kurdu apdzīvotajām teritorijām 2012. gadā, kurdi izmantoja izdevību savas administrācijas izveidošanai un sāka īstenot tādas sen prasītas reformas, kā izglītības ieviešana kurdu valodā.

SDF oficiāli noformēja šos administratīvos pārkārtojumus 2016. gadā, radot grupējuma kontrolētajās teritorijās autonomus kantonus, kurus tas uzskata par paraugu federālajai sistēmai visas Sīrijas mērogā.

Damaska iebilst pret tik plašu pašpārvaldi, kādu vēlas kurdi, taču pagājušā gada nogalē ārlietu ministrs Valids Mualems atzina, ka par zināma "veida autonomiju" varētu runāt.

Savukārt maija beigās Asads paziņoja, ka valdība esot gatava sarunām ar SDF, taču brīdināja, ka Damaska ir gatava izmantot arī spēku, lai nodrošinātu Sīrijas institūciju atgriešanos SDF kontrolētajās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!