Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas kurdi trešdien nosodījuši Turcijas sauszemes spēku ieiešanu Sīrijas teritorijā, nosaucot to par "kara pieteikumu".

"Turcijas intervence Džerābulusā ir Sīrijas suverenitātes pārkāpums [..] un kara pieteikums [kurdu] autonomajai administrācijai un federālajai sistēmai," paziņojis Kurdu Demokrātiskās vienotības partijas (PYD) pārstāvis Aldars Halils.

Kā ziņots, vairāki desmiti Turcijas tanku trešdien šķērsojuši robežu un iegājuši Sīrijas teritorijā, sākot operāciju, kuras mērķis ir padzīt teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujiniekus no Džerābulusas pilsētas.

Tankiem sekoja vairāki mazāki spēkrati, kuros, domājams, atrodas Ankaras atbalstīto sīriešu nemiernieku kaujinieki.

Turcijas premjerministra kanceleja trešdienas rītā paziņoja, ka armija un starptautiskās koalīcijas gaisa spēki Sīrijā sākuši operāciju Džerābulusas atbrīvošanai.

Taču vēlāk Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nāca klajā ar paziņojumu, ka operācija nav vērsta vienīgi pret "Daesh", bet arī pret kurdu zemessardzi.

"No plkst.4.00 mūsu spēki sākuši operāciju pret "Daeshs" un PYD teroristu grupējumiem," uzstājoties ar runu Ankarā, pavēstīja Erdoans, piebilstot, ka operācijas mērķis esot pielikt punktu problēmām pierobežā.

"Mēs esam teikuši, ka "pietiek" nozīmē "pietiek", un tas ir jāizbeidz. Šis process sākās plkst.4.00. Tagad tas ir jāatrisina," paziņoja prezidents.

"Neviens nevar skatīties uz Sīrijas jautājumu neatkarīgi no Turcijas iekšējām lietām," viņš piebilda, skaidrojot, ka Sīrijas pilsoņu karš ir veicinājis nesen Turcijas teritorijā piedzīvotos uzbrukumus.

"Ceļš uz terorisma problēmas atrisināšanu iet caur Sīrijas un Irākas problēmu atrisināšanu [..]. Turcija uzveiks no Sīrijas nākošos draudus," brīdināja Erdogans.

Jau pirms sauszemes spēku ieiešanas Sīrijā Turcijas kara lidmašīnas "F-16" bombardēja "Islāma valsts" kontrolēto Džerābulusu, kamēr artilērija apšaudīja 63 mērķus Sīrijas teritorijā.

Informācijas avoti drošības dienestos atklāja, ka jau pirms operācijas sākuma Sīrijas teritorijā pāris kilometru dziļumā iegājuši nelieli Turcijas īpašo uzdevumu spēki.

Tikmēr aģentūra "Anadolu" ziņo, ka Ankaras atbalstītās Brīvās Sīrijas armijas kaujinieki esot iegājuši Sīrijas teritorijā jau trīs kilometru dziļumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!