Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas armija trešdien paziņoja, ka "teju 400 kurdu kaujinieku" pametuši stratēģiski svarīgās Turcijas pierobežas pilsētas Menbižas rajonu. Tas noticis tikai dažas dienas pēc tam, kad kurdi Turcijas uzbrukuma draudu dēļ bija lūguši Damaskas atbalstu.

Tautas aizsardzības vienības (YPG) - Sīrijas kurdu lielākais militārais grupējums - iepriekš paziņoja, ka pamet apvidu, ko tās 2016.gadā bija atkarojušas džihādistu grupējumam "Islāma valsts".

Pagājušajā nedēļā pēc ASV prezidenta Donalda Trampa negaidītā paziņojuma par amerikāņu karavīru atvilkšanu no Sīrijas kurdi aicināja Menbižas apkaimē izvietot Sīrijas valdības karaspēku.

Kā vēsta Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA, "vienošanās ietvaros par normālas dzīvas atjaunošanu valsts ziemeļos" kurdu kaujas vienību konvojs trešdien no Menbižas rajona devies uz Eifratas austrumu krastu.

Konvojā bijuši vairāk nekā 30 transporta līdzekļi, teikts Sīrijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Trampa lēmums izvest no Sīrijas tur līdz šim dislocētos 2000 amerikāņu karavīru nepatīkami pārsteidza lielāko daļu Vašingtonas sabiedroto. Vienīgi gandarījumu pauda Turcija, kas līdz šim ar nepatiku raudzījusies uz ASV sadarbību ar kurdu karotājiem, kas Sīrijā sauszemes operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" bijuši noderīgs ASV militārais sabiedrotais.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!