Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielākais Sīrijas kurdu kaujinieku grupējums otrdien paziņoja, ka pametīs stratēģiski svarīgo Menbižas pilsētu, ar šo paziņojuma nākot klajā dienu pēc Ankaras un Vašingtonas sarunām par Menbižas likteni.

Sīrijas kurdu kaujinieku Tautas aizsardzības vienību (YPG) vadībā 2016.gadā Menbiža tika atkarota džihādistu grupējumam "Islāma valsts", un kopš tā laika Menbižā atradušies YPG militārie padomnieki. "Tagad vairāk nekā divus gadus pēc nepārtraukta darba un ņemot vērā, ka Menbižas Militārā padome kļuvusi pietiekami pastāvīga apmācību ziņā, YPG nolēmusi izvest militāros padomdevējus no Menbižas," teikts paziņojumā.

YPG veido kodolu Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (QSD) - kurdu un arābu grupējumu aliansei, kas ar ASV vadītās koalīcijas atbalstu Sīrijā atkarojusi plašus apgabalus "Islāma valstij". Menbižā ir izvietoti arī starptautiskās koalīcijas ASV un Francijas karavīri, bet YPG paziņojumā nav minēts, vai viņi paliks pilsētā.

Paziņojumā arī nekas nav minēts par ASV un Turcijas centieniem panākt atrisinājumu domstarpībām par Menbižas turpmāko likteni. Vairākus mēnešus Turcija draudējusi iebrukt Menbižā, vienlaikus apsūdzot YPG, ka tā ir Turcijā aizliegtā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzars. Šie draudi radīja bažas par iespējamu konfrontāciju Turcijas un ASV karavīru starpā, ko puses centās kliedēt sarunu ceļā.

Pagājušajā mēnesī Ankara un Vašingtona strādāja pie "ceļa kartes", lai koordinētu Menbižas drošību. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un viņa Turcijas kolēģis Mevlits Čavušolu pirmdien Vašingtonā runājuši par Menbižas plānu, pavēstīja ASV Valsts departaments. "Viņi atbalstīja "ceļa karti" šī mērķa labad un uzsvēra abpusējas saistības tās īstenošanai, atspoguļojot vienošanos cieši sekot līdzi notikumu attīstībai uz vietas," teikts paziņojumā, tuvākas detaļas nesniedzot.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!