Foto: AP/Scanpix

Sīrijas nemiernieki pirmdien guvuši lielāko uzvaru kopš nemieru sākuma 2011.gada martā - viņiem izdevies sagrābt savā kontrolē Raku, kas atrodas Eifratas krastos netālu no Turcijas robežas.

Nemierniekiem arī izdevies sagūstīt Rakas gubernatoru Hasanu Džalili un Sīrijā valdošās partijas "Baath" provinces ģenerālsekretāru Suleimanu Suleimanu, liecina otrdien internetā publiskotais video, kurā abas amatpersonas redzamas nemiernieku gūstā.

Sīvas kaujas par Raku notika vairākas dienas, bet pirmdien nemierniekiem izdevās iegūt teju pilnīgu kontroli pār pilsētu, informēja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Naktī uz otrdienu aktīvas cīņas turpinājās pie armijas izlūkdienesta ēkām.

"Šī ir pirmā provinces galvaspilsēta Sīrijā, kur nemiernieki guvuši šādu progresu," aģentūrai AFP norādīja SOHR direktors Rami Abdelrahmans, piebilstot, ka džihādistu grupējums "Al Nusra" cīnījās par pilsētu līdz ar citiem nemiernieku kaujiniekiem.

Internetā ievietots video liecina, ka Rakā nemiernieki iznīcinājuši Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tēva - Hafeza al Asada - statuju.
Uz Raku devušies armijas papildspēki, bet, vai viņiem izdosies ieiet pilsētā, grūti prognozēt, norādīja Abdelrahmans.

Pirmdien pēc tam, ka lielākā daļa Rakas bija nonākusi nemiernieku rokās, armija bombardēja pilsētu no gaisa un apšaudīja ar tankiem.

Rakā, kur iepriekš iedzīvotāju skaits sasniedza aptuveni 240 000, tagad mitinās aptuveni 800 000 cilvēku, jo daudzi ieradušies šajā pilsētā, bēgot no vardarbības citviet valstī.

Atbilstoši ANO datiem Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši vairāk nekā 750 000 bēgļu, bet vēl 2,5 miljoni ir pārvietoti Sīrijas iekšienē.

Pirmdien vardarbībā Sīrijā dzīvību zaudēja vismaz 105 cilvēki, tostarp 30 civiliedzīvotāji, liecina SOHR apkopotie dati.

Sīrijas vidienē nemierniekiem nācies saskarties ar vērienīgu armijas ofensīvu, kuras mērķis ir atkarot nemiernieku kontrolētos Himsas rajonus.
Kaujas Himsā ir "smagākās kaujas vairāku mēnešu laikā un tur ir desmitiem kritušo un ievainoto uzbrucēju vidū", ziņoja SOHR.

Organizācijas apkopotā informācija liecina, ka svētdien vien abās pusēs krituši 219 kaujinieki un kaujas joprojām turpinās. Sevišķi spraigas cīņas notiek vecpilsētā.

"Visur, kur skaties, birst lodes. Vecpilsētā viss deg," ziņoja kāds aktīvists.

Tikmēr režīmam lojāli noskaņotais laikraksts "Al-Watan" ziņo, ka Alepo provincē, kur nemiernieku kaujiniekiem pēc vairāku dienu ilgām cīņām izdevās ieņemt policijas akadēmiju, nemiernieki noslepkavojuši 115 policistus.

Pēc nedēļas nogales smagajām cīņām desmitiem ievainotu Sīrijas karavīru šķērsoja Irākas robežu, lai tur saņemtu medicīnisko palīdzību. Pēc tam viņus bija paredzēts pa "oficiāliem kanāliem" atgriezt Sīrijā. Tomēr ceļā 48 no viņiem tika nogalināti. Irākas Aizsardzības ministrija informēja, ka uzbrukumu veikusi Sīrijas "teroristu grupa, kas iefiltrējusies Irākas teritorijā".

Uzbrukumā tika nogalināti arī deviņi Irākas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!