Foto: AP/Scanpix

Sīrijas bruņotie nemiernieki pirmdien iesaistījušies cīņās ar Palestīnas Atbrīvošanas nacionālas frontes kaujiniekiem - pusmilitāru Sīrijas valdības sponsorētu organizāciju, vēstas aģentūra AP.

Kaujas sākušās Tadamonas rajonā Damaskas dienvidos, kur atrodas palestīniešu bēgļu nometnē. Palestīniešu pusē ir arī Sīrijas armijas vienības. Par sadursmēs kritušajiem netiek ziņots.

Palestīniešu bēgļi, kuri Sīrijā dzīvo kopš 20. gadsimta vidus, ilgu laiku Sīrijas bruņotajā konfliktā saglabāja neitralitāti. Tomēr pēdējos mēnešos daļa palestīniešu nostājušies valdības, bet daļa nemiernieku pusē.

Palestīnas Atbrīvošanas nacionālo fronti finansē Sīrija un Irāna un tā pilnībā atbalsta alavīta Bašara al Asada valdību, tomēr vairums palestīniešu ir sunnīti, tāpēc nostājas nemiernieku pusē.

 Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!