Foto: AP/Scanpix/LETA
Nemiernieki, kuri kontrolēja Sīrijas Austrumgutas reģionu, kapitulējuši un nolikuši ieročus, bet viņu līderis pametis anklāvu, tā signalizējot par kaujas beigām, kas bijusi viena no asiņainākajām Sīrijas septiņu gadu karā, ceturtdien vēstīja ziņu aģentūra AFP.

Sīrijas karogs tika pacelts virs centrālās mošejas nemiernieku līdz šim kontrolētajā Dumas pilsētā, iespējamā nedēļas nogalē notikušā ķīmiskā uzbrukuma vietā. Jau vēstīts, ka, atbilstoši izskanējušajām apsūdzībām, tieši Dumas pilsētā nedēļas nogalē ķīmiskā uzbrukumā nogalināti vairāki desmiti cilvēku.

ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš apsvēra iespējas rīkoties, kā arī Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ceturtdien sasauca ārkārtas ministru kabineta sēdi, tā kā Sīrijas armija centās kavēt Rietumu uzlidojumus, slēpjot īpašumus un pametot galvenās ēkas.

Sīrijas režīma spēkiem vēl jāpārņem Dumas pilsēta, bet nemiernieki, kas tur cīnījās kopš februāra vidus, vairs necīnīsies, lai šīs pozīcijas atgūtu.

Nemiernieku grupējums "Jaish al-Islam" ("Islāma armija") līdz šim gadiem kontrolēja Austrumgutas centrālo pilsētu Dumu, trešdien padevies, kad tā cīnītāji nolikuši ieročus un atstājuši reģionu.

"Islāma armijas" līderis ceturtdien AFP atzinis, ka tieši ķīmiskais uzbrukums viņus piespiedis evakuēties no agrākā nocietinājuma. "Protams, ka ķīmiskais uzbrukums ir tas, kas mūs piespieda piekrist" Krievijas izvirzītajiem nosacījumiem, atsaukdams militārās vienības no Dumas, viņš sacīja.

Savukārt Maskava paziņojusi, ka Krievijas militārā policija atgriezusies Dumā un pārņēmusi to savā kontrolē.

Jau vēstīts, ka Krievija un tās atbalstītā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība noliedza, ka vispār būtu noticis ķīmisko ieroču uzbrukums.

Damaska norādījusi, ka lieta tikusi safabricēta, lai pamatotu militārās darbības pret Sīrijas režīmu un, lai starptautiskie ķīmisko ieroču eksperti (OPCW) ceturtdien ierastos Dumā.

Organizācija paziņojusi, ka ekspertu komanda "ir ceļā uz Sīriju un sestdien sāks savu darbu", lai konstatētu ķīmiskā uzbrukuma faktus.

"Ceturtdien Dumā "Islāma armijas" karavīri atdevuši ieročus krievu karaspēka policijai", paziņojusi Lielbritānijā bāzētā uzraudzības grupa. "Islāma armijas" līderis ticis konvojēts no Dumas kopā ar tūkstošiem citu karotāju un viņu radinieku.

Dumas iedzīvotāji pastāstījuši AFP, ka Sīrijas karogs ceturtdien ticis pacelts virs galvenās mošejas, kas iepriekš tikusi izmantota kā pilsētas opozīcijas padomes birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!