Foto: Reuters/Scanpix

Reaģējot uz starptautisko sašutumu, ko izraisījis tīmeklī ievietotais video, kurā kāds Sīrijas nemiernieks redzams ēdam nogalināta Sīrijas valdības armijas karavīra sirdi, lielākais nemiernieku grupējums - Brīvās Sīrijas armija (BSA) - trešdien solīja izmeklēt šaušalīgo notikumu un vainīgo saukt pie atbildības.

"Neviens solis, kas ir pretrunā ar vērtībām, par kurām Sīrijas tauta ir samaksājusi ar savām asinīm un kuru dēļ tā ir zaudējusi savas mājas, netiks pieciests, pārkāpēji tiks bargi sodīti, pat ja tie ir saistīti ar BSA," teikts grupējuma paziņojumā.

Lauka komandieriem dots rīkojums "sākt notikušā nopietnu izmeklēšanu, kuras rezultātā vainīgais tiktu saukts pie atbildības".

Izmeklēšanā arī tiks noskaidrots, vai video redzamais nemiernieks ir BSA biedrs, teikts paziņojumā.

Nemiernieks, kurš ir atpazīts kā Halids al Hamads, intervijā žurnālam "Time" savu rīcību attaisnoja, skaidrojot, ka viņš izgriezis karavīra iekšējos orgānus, jo bijis sadusmots par kadriem karavīra mobilajā telefonā. Tajos karavīrs bijis redzams "pazemojam" kādu kailu sievieti un divas viņas meitas.

Hamads arī pauda naidu pret alavītiem - šiītu islāma atzaru, kuram pieder Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

Hamada rīcību nosodījusi lielākā Sīrijas opozīcijas grupējumu savienība - Sīrijas Nacionālā koalīcija (SNK) -, kā arī ASV Valsts departaments un ANO cilvēktiesību amatpersona.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) informēja, ka video redzamais vīrietis acīmredzot pieder pie Homsas provinces nemiernieku brigādes, kas šogad bez pamata apšaudīja kādu libāniešu ciematu.

"Nepietiek, ka Sīrijas opozīcija nosoda šādu uzvedību vai vaino tajā valdības vardarbību. Opozīcijas spēkiem jārīkojas stingri, lai apturētu šādus pārkāpumus," norādīja HRW pārstāvis.

Video redzamais vīrietis esot nemiernieku brigādes komandieris. Video viņš redzams stāvam pie kāda uniformā tērpta karavīra līķa.

"Mēs zvēram pie Dieva, ka apēdīsim jūsu sirdis un aknas, jūs, suņa Bašara karavīri," izgriežot sirdi, saka video redzamais vīrietis.

"Mēs esam Babamras varoņi," viņš piebilst, atsaucoties uz nemiernieku bāzes vietu Babamras rajonā Himsā.

Pēc tam vīrietis pieceļas ar dunci vienā rokā un sirdi otrā. Viņš pieliek sirdi pie mutes, un tad video apraujas.

SNK paziņoja, ka vainīgais tiks saukts pie atbildības un galu galā tiks tiesāts, jo video iemūžinātais ir noziegums, neskatoties uz to, kas to pastrādājis.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Savukārt saskaņā ar Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) apkopotajiem datiem tas izdzēsis jau vairāk nekā 80 000 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!