Foto: AFP/Scanpix

Sīrijā ar "Al Qaeda" saistītā grupējuma "Islāma valsts Irākā un Sīrijā" (ISIL) kaujās ar citiem nemiernieku grupējumiem dzīvību zaudējuši teju 1400 cilvēki, ceturtdien pavēstīja Londonā bāzētā aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Cilvēku skaits, kas kopš 3.janvāra gājis bojā ISIL kaujās ar islāmistu un [mēreno] nemiernieku grupējumiem, pieaudzis līdz 1395," pavēstīja SOHR.

Bojāgājušo vidū ir 760 mēreno un islāmistu grupējumu kaujinieki, 426 ISIL karotāji, 190 civilisti un 19 cilvēki, kuru identitāte nav noskaidrota.

Konfrontācija ISIL un pārējo nemiernieku grupējumu starpā pieauga vairāku mēnešu garumā, bet janvāra sākumā tā pārauga bruņotās sadursmēs.

Sīrijas nemiernieki sākotnēji pauda gandarījumu par ISIL iesaistīšanos cīņās pret prezidentu Bašaru al Asadu aprīlī, tomēr ar laiku grupējumu starpā sākās rīvēšanās un domstarpības. ISIL esot vēlējies dominēt nemiernieku kontrolētajos apvidos, noziedzies pret civilistiem un konkurējošajiem grupējumiem.

Viens no notikumiem, kas izprovocējis sadursmes, bijusi kāda ietekmīga islāmistu grupējuma ārsta nolaupīšana, spīdzināšana un nogalināšana.

Kauju rezultātā ISIL zaudējis teritorijas Idlibas un Alepo provincēs, bet konsolidējis varu Rakas pilsētā - vienīgajā Sīrijas provinces galvaspilsētā, kas atrodas nemiernieku kontrolē.

ISIL pretinieku rindās ir arī cits ar "Al Qaeda" saistīts džihādistu grupējums "Al Nusra", kas pirms ISIL ietekmes straujā pieauguma tika uzskatīts par aktīvāko un nežēlīgāko Sīrijas nemiernieku formējumu.

ISIL vairākās Sīrijas ziemeļdaļas pilsētās ieviesis šariata likumus, decembrī ziņoja starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International". Grupējuma "slepenajos cietumos notiek spīdzināšana un patvarīgas slepkavības".

ISIL arestē sīriešus par smēķēšanu, laulības pārkāpšanu, pretošanos grupējuma varai un piederību citiem nemiernieku grupējumiem.

Grupējums esot nolaupījis vairākus desmitus ārzemju žurnālistu un palīdzības organizāciju darbinieku.

"Al Qaeda" līderis Aimans az Zavahiri trešdien tīmeklī ievietotā audiovēstījumā aicināja izbeigt kaujas Sīrijas nemiernieku grupējumu starpā.

Zavahiri mudināja visus džihādistu grupējumus un "visus brīvos cilvēkus Sīrijā, kas grib gāzt [prezidentu Bašaru al] Asadu, nekavējoties izbeigt kaujas starp brāļiem džihādā un islāmā".

ISIL vēlas plašās teritorijās Irākā un Sīrijā izveidot valsti, kas dzīvotu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām. Irākā ISIL kontrolē kopš decembra beigām atrodas Fallūdžas pilsēta, kā arī vairāki Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī rajoni.

ISIL līderis Abu Bakrs al Bagdadi svētdien tīmeklī ievietotā audiovēstījumā ISIL mudināja savus kaujiniekus "lēnām virzīties uz Bagdādi".

Par to, ka ISIL bruņojumā ir pietiekami spēcīgi ieroči, lai ieņemtu Bagdādi, pirmdien brīdināja Irākas iekšlietu ministra vietnieks Adnans al Asadi.

Sīrijas konfliktā, kas sākās 2011.gada martā, dzīvību zaudējuši 130 000 cilvēku, bet vairāki miljoni bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!