Foto: AFP/Scanpix

Turcijas karavīri un tās sabiedrotie opozīcijas nemiernieki sestdien iegājuši "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieku kontrolētajā Sīrijas ziemeļu pilsētā Bābā. No citas puses pilsētai tuvojas arī prezidenta Bašara al Asada režīma spēki, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Bāba, par kuru pēdējā laikā notiek sīvas kaujas, ir "Daesh" pēdējais cietoksnis Sīrijas ziemeļos.

"Turku spēki un sabiedrotie nemiernieki operācijas "Eifratas vairogs" ietvaros iegājuši pilsētas rietumu nomalēs un pārņēmuši kontroli pār vairākām apkaimēm," paziņoja Londonā bāzētā "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR).

Pilsētiņā turpinoties smagas kaujas. Pēdējo 24 stundu laikā ir "neitralizēti" vismaz 43 "Daesh" kaujinieki, paziņojusi Turcijas armija.

Dozens of #FSA vehicles keep arriving on Al-Bab front as #EuphratesShield forces are advancing vs #ISIS from several directions. pic.twitter.com/6zz3lYYfun
— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) February 11, 2017

Sīrijas nemiernieki ar turku atbalstu devuši triecienu vismaz 245 "Daesh" mērķiem, tostarp paslēptuvēm, štābiem, aizsardzības pozīcijām un transportam.

Turcijas lidmašīnas savukārt sabombardējušas 55 ēkas, ko "Daesh" kaujinieki izmantojuši par patvērumu, divus štābus, divas tikšanās vietas, apsardzes staciju, ieroču noliktavu un bezvadu sakaru centru, paziņojuši turki.

Turcija operāciju Sīrijā pret "Daesh" un kurdiem savu robežu tuvumā sāka pērnā gada 24. augustā. Pēc strauja progresa kampaņa sāka buksēt decembrī, izceļoties sīvam cīniņam par Bābu.

Kopš operācijas sākuma Sīrijā turki ir zaudējuši vismaz 66 karavīrus. Tikmēr Ankara apgalvo, ka tās spēki ir nogalinājuši 2705 "Daesh" kaujiniekus un 344 kurdu karotājus.

Bāba "Daesh" rokās atrodas kopš 2014. gada, kad grupējums sagrāba plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Sīrijas konflikts sākās 2011. gadā, kad bruņotās sadursmēs pārauga plaši tautas protesti, kuros tika pieprasīta prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās.

Kara laikā valstī nostiprinājās arī dažādi radikālo islāmistu grupējumi, piemēram, "Daesh" kurš karo kā pret režīma spēkiem, tā nemierniekiem. "Daesh" pakļauts ASV starptautiskās koalīcijas, kā arī Krievijas gaisa uzlidojumiem.

Asada režīmu konfliktā atbalsta Irāna un Krievija, savukārt nemierniekus Turcija un virkne sunnītu arābu valstu, un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!