Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas lielākā opozīcijas organizācija, vairojot šaubas par Ženēvā notiekošo miera sarunu pozitīvu iznākumu, otrdien paziņoja, ka nepiedalīsies pēcpusdienā plānotajās sarunās ar ANO īpašo vēstnieku.

"Tikšanās ar [Stafanu] de Misturu nebūs," žurnālistiem pie ANO mītnes Ženēvā pavēstīja Saūda Arābijas atbalstītās Augstākās sarunu komitejas (HNC) pārstāve Faraha Atasi. "Mēs iesniedzām prasības, kuras vēlamies izvirzīt. Šobrīd nav iemesla tās de Misturam atkārtot."

Arī ANO pārstāve Havla Matara apstiprināja, ka pēc otrdienas rītā notikušās de Misturas tikšanās ar Sīrijas valdības delegāciju "citu tikšanos šodien nebūs".

Kā ziņots, Sīrijas valdības delegācijas vadītājs Damaskas sūtnis ANO Bašars al Džaafari iepriekš otrdien paziņoja, ka ANO Ženēvā rīkotās Sīrijas miera sarunas joprojām atrodas "sagatavošanas fāzē" un oficiāli nemaz nav sākušās.

"Mēs joprojām esam netiešo sarunu sagatavošanas fāzē... Mēs joprojām nezinām, kas ir opozīcijas delegācija," žurnālistiem pēc tikšanās ar Misturu sacīja Džaafari.

"Mēs esam lūguši paziņot dalībnieku vārdus un netiešo sarunu darba kārtību... Mēs gaidām, lai uzzinātu, ar ko mums būs sarunas," viņš piebilda, norādot, ka opozīcija "nav nopietna" un ka tie nav "profesionāli politiķi".

De Misturam pirmdien bija pirmā tikšanās ar NHC delegāciju, un ANO diplomāts apgalvoja, ka ar šo tikšanos Sīrijas miera sarunas esot oficiāli sākušās.

Sīrijas valdības delegācijas vadītājs arī pārmeta opozīcijai, ka tā nav nosodījusi svētdien uz dienvidiem no Damaskas pie šiītu svētvietas notikušo teroraktu, kurā tika nogalināti vairāk nekā 70 cilvēki.

"ANO Drošības padome un Sīrijas valdība nosodīja [teroraktu]. Ja otrai pusei tiešām rūp sīriešu asinis, kā viņi to saka, tad mēs sagaidām, ka viņi nāks klajā ar paziņojumu, nosodot šo teroraktu," sacīja Džaafari.

Atbildību par svētdienas teroraktu uzņēmies sunnītu džihādistu grupējums "Islāma valsts", kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kā arī sarīkojis teroraktus ārpus šī reģiona.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!