Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas Nacionālā koalīcija (SNK) - lielākā opozīcijas grupējumu savienība - pēc līdzšinējā priekšsēdētāja Ahmeda Moaza al Hatiba atkāpšanās par savu pagaidu līderi pirmdien izraudzījusies pieredzējušo disidentu Georgu Sabru.

Sabra "šodien tika norīkots veikt koalīcijas vadītāja pienākumus līdz vēlēšanām, kurās tiks izraudzīts jauns prezidents", pavēstīja Sīrijas Nacionālā padome - lielākā koalīcijas dalīborganizācija.

Padome ar šo paziņojumu nākusi klajā dienu pēc tam, kad Hatibs bija iesniedzis jau savu otro pieprasījumu atbrīvot viņu no amata. Atbilstoši oficiālajam skaidrojumam tas ticis darīts, protestējot pret starptautiskās sabiedrības nespēju apturēt Sīrijas konfliktu.

Sabra, kurš vada Sīrijas Nacionālo padomi, vadīs arī SNK līdz 10.maijam, kad koalīcija pulcēsies, lai ievēlētu jaunu līderi.

Sabra ir komunists, kā arī Damaskas režīma oponents ar ilgstošu pieredzi. Viņš ir viens no redzamākajiem kristiešu kopienas pārstāvjiem opozīcijas kustībā.

Jaunais SNK pagaidu līderis ieslodzījumā Sīrijā pavadījis astoņus gadus. Pēdējo reizi viņš apcietinājumā nonāca jau pēc Sīrijas nemieru izraisīšanās 2011.gada martā. 2012.gada sākumā viņš slepus pameta Sīriju, lai ārzemēs palīdzētu opozīcijas veidošanās centieniem.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,2 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis četrus miljonus.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!