Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas opozīcijas organizācija "Sīrijas Nacionālā padome" otrdien noliedza tās pārstāvja Žorža Sabras iepriekš teikto, ka Sīrijas opozīcija piekristu pārejas perioda valdībai, kuru vadītu prezidenta Bašara al Asada režīma pārstāvis, ja Asads atkāptos no amata.

"Sīrijas Nacionālās padomes" izplatītajā paziņojumā noliegts, ka tā varētu piekrist tādas nacionālās vienotības valdības izveidošanai, kuru vadītu režīma pārstāvis.

Jau ziņots, ka SNC pārstāvis Sabra otrdien aģentūrai AFP teica, ka SNC varētu piekrist pārejas periodam, kuru vadītu prezidenta Bašara al Asada režīma pārstāvis, ja Asads atkāptos no amata.

"Mēs piekristu Asada demisijai un viņa pilnvaru nodošanai kādai režīma figūrai, kas vadītu pārejas periodu, līdzīgi kā tas notika Jemenā," sacīja Sīrijas Nacionālās padomes pārstāvis Žoržs Sabra.

Arābu līga pirmdien aicināja Asadu ātri atteikties no varas, lai izbeigtos asinsizliešana valstī, un solīja nodrošināt viņam un tuviniekiem drošu aizbraukšanu no Sīrijas.

"Ir panākta vienošanās par prezidenta Bašara al Asada ātras atkāpšanās nepieciešamību," žurnālistiem pēc Arābu līgas ārlietu ministru sanāksmes paziņoja Kataras premjerministrs šeihs Hamads bin Halifa al Thani.

Arābu līga arī aicināja bruņoto opozīcijas grupējumu "Brīvā Sīrijas armija" un pārējo opozīciju izveidot pārejas laika nacionālās vienotības valdību.

"Mēs pieņemam šo iniciatīvu, jo šodien prioritāte ir slaktiņu izbeigšana un Sīrijas civiliedzīvotāju aizsargāšana, nevis Asada tiesāšana," sacīja Sabra.

Atbildot uz jautājumu, kurš režīma pārstāvis varētu vadīt pārejas periodu, Sabra sacīja, ka "Sīrijā ir patrioti gan režīmā, gan starp Sīrijas armijas virsniekiem, kuri varētu uzņemties šādu lomu".

Arābu līga šogad aicināja Asadu nodot varu savam vietniekam un dot iespēju izveidot nacionālas vienotības valdību.

Līdzīgam plānam bija piekritis Jemenas prezidents Ali Abdallāhs Salehs pēc vairāku mēnešu ilgiem protestiem pret viņa režīmu. Salehs, kurš bija pie varas kopš 1978.gada, februārī atkāpās no amata un nodeva varu viceprezidentam Abdrabuham Mansuram Hadi.

Sīrijas režīms tomēr ir noraidījis Arābu līgas iniciatīvas, kuras paredz Asada atteikšanos no varas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!