Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Sīrijas opozīcijas politiskie spēki un kaujinieku grupējumi otrdien noraidīja Krievijas iecerētās Sīrijas miera sarunas, kas plānotas nākammēnes Sočos.

40 kaujinieku grupējumi un politisko spēku jumtorganizācijas paziņojumā uzsvēra, ka Sočos iecerētās sarunas ir mēģinājums apiet ANO vadīto miera procesu, kurā gan nav panākts tikpat kā nekāds progress.

Opozīcijas grupējumi norāda, ka Maskava tiem pieprasījusi atteikties no nosacījuma, lai Sīrijas prezidents Bašars al Asads atstāj amatu.

"Mēs to noraidām, un mēs apstiprinām, ka Krievija ir agresors, kas ir pastrādājis noziegumus pret sīriešiem," teikts paziņojumā.

"Krievija nekādi nav veicinājusi to, lai tiktu mazinātas Sīrijas tautas ciešanas, un tā nav izdarījusi spiedienu uz režīmu, [..] [lai panāktu] virzību kaut sprīdi tuvāk jebkādam reālam ceļam uz [konflikta] atrisinājumu," sacīts paziņojumā.

Kaujinieku grupējumi, kuru vidī ir "Ahrar al-Sham", Islāma armija un vairāki "Brīvās Sīrijas armijā" ietilpstošie grupējumi, uzsvēruši, ka paliek uzticīgi ANO vadītajam Ženēvas procesam, un aicinājuši starptautisko sabiedrību panākt asinsizliešanas izbeigšanu.

Soču sarunas ir plānotas 29. un 30.janvārī. Par tām tika paziņots pēc sarunām starp Krieviju un Irānu, kas atbalsta Asada režīmu, un Turciju, kas atbalsta daļu opozīcijas grupējumu. Sarunas plānotas, lai stimulētu progresu ar ANO starpniecību Ženēvā rīkotajās Sīrijas miera sarunās, kopīgā paziņojumā uzsvēra Irāna, Krievija un Turcija, kas Ženēvas procesam paralēlas sarunas rīko Astanā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 11.decembrī ieradās Krievijas gaisa spēku Hmeimimas aviobāzē Sīrijā un deva rīkojumu izvest no Sīrijas lielāko daļu Krievijas karaspēka kontingenta. Pirms tam Krievija paziņoja par teroristu grupējuma "Islāma valsts" spēku sagraušanu Sīrijā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 340 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!