Foto: AP/Scanpix

Sīrijas lielākās mērenās opozīcijas koalīcijas vadītājs Riads Hidžabs trešdien ieradīsies Šveicē, lai piedalītos ANO organizētajās miera sarunās, paziņoja koalīcijas preses pārstāvis.

Riads Hidžabs vada Saūda Arābijas atbalstīto Augstāko sarunu komiteju (HNC) un viņa došanās uz Ženēvu raisa cerību, ka sarunas varētu beidzot sākties pa īstam.

Sīrijas prezidenta Basara al Asadas valdības pārstāvji pārmetuši HNC, ka sarunas nesākas tieši opozīcijas dezorganizētās attieksmes dēļ.

"Ar Hidžabu šeit HNC varēs labāk nodemonstrēt vienotu nostāju, pārstāvot opozīciju," norādīja kāds Rietumu diplomāts Ženēvā.

"Šis ir ļoti sarežģīts process, un tas prasīs, lai visi spēlētāji visu laiku paliek dialogā," piebilda diplomāts.

Hidžabs, kurš 2012.gadā neilgu laiku bija premjerministrs Asada valdībā, līdz aizbēga, decembrī tika izraudzīts par galveno koordinatoru HNC, kas tajā pat mēnesī tika izveidota Rijādā ar Saūda Arābijas un ASV atbalstu.

Sīrijas režīms un Krievija, kas to atbalsta politiski un militāri, stingri iebilda pret bruņoto grupējumu iekļaušanu HNC, uzskatot to pārstāvjus par teroristiem.

Viens no tādiem ir grupējuma "Islāma armija" pārstāvis Mohameds Aloušs, kurš pirmdien ieradās Ženēvā un ir viens no HNC galvenajiem sarunvedējiem.

ANO sūtnis Stafans de Mistura pirmdien paziņoja, ka netiešās sarunas ir sākušās, kā paredzēts novembrī izstrādātajās vadlīnijās, bet Sīrijas sūtnis ANO Bašars al Džafari otrdien sacīja, ka sarunas vēl arvien ir sagatavošanās stadijā, un HNC atcēla otrdienas pēcpusdienā plānoto tikšanos ar de Misturu.

HNC nosodīja Sīrijas režīma ofensīvu pie Alepo, kas veikta ar Krievijas uzlidojumu atbalstu. Novērotāji ziņoja, ka kopš pirmdienas rīta veikti aptuveni 320 reidi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!