Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas nacionālās opozīcijas koalīcijas līderis Moazs al Hatibs piektdien paziņoja, ka ir noraidījis Krievijas uzaicinājumu uz sarunām par Sīrijas krīzes atrisinājumu, apsūdzot Maskavu par iejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās.

"Mēs esam godīgi pateikuši, ka nedosimies uz Maskavu," telekanālam "Al Jazeera" teica Hatibs.

Viņš sacīja, ka Krievijai būtu jāatvainojas par iejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās, jānosoda prezidenta Bašara al Asada režīma veiktās civiliedzīvotāju slepkavības un " nepārprotami jāaicina" Asads atkāpties.

Ja Krievija izpildītu šos nosacījumus, sarunas ar Krieviju varētu notikt kādā arābu valstī, teica Hatibs.

Krievija, kas uztur attiecības ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, ir uzaicinājusi uz sarunām opozīcijas izveidotās Sīrijas Nacionālās koalīcijas vadītāju Ahmedu Moazu al Hatibu, piektdien paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs.

Sarunas ar Hatibu var notikt Maskavā vai kādā vietā ārvalstīs, piemēram, Ženēvā vai Kairā, Bogdanovs pavēstīja ziņu aģentūrai "RIA-Novosti". "Uzaicinājums ir nodots, tas ir Ahmeda Moaza al Hatiba rokās," piebilda Bogdanovs.

Krievija līdz šim ir stingri kritizējusi Rietumvalstu un arābu valstu lēmumus atzīt novembrī izveidoto Nacionālo koalīciju par Sīrijas tautas likumīgu pārstāvi. Krievija tomēr piedalās diplomātiskos centienos izbeigt krīzi Sīrijā.

Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Mukdads ceturtdien apmeklēja Maskavu. Sestdien Maskavā paredzēta Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova tikšanās ar ANO un Arābu līgas īpašo pārstāvi Lahdaru Brahimi.

Bogdanovs prognozēja, ka janvārī Maskavā ir gaidāmas trīspusējas sarunas par Sīrijas krīzi, kurās piedalītos viņš, Brahimi un ASV valsts sekretāra vietnieks Viljams Bērnss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!