Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas prezidents Bašars al Asads garantējis vispārēju amnestiju par 10 mēnešus ilgās sacelšanās laikā pastrādātajiem noziegumiem, atsaucoties uz Sīrijas oficiālajiem medijiem, ziņo raidorganizācija BBC.

Amnestija attieksies uz armijas dezertieriem, mierīgajiem protestētājiem un tiem, kas lietojuši nereģistrētus ieročus.

Pēdējā gada laikā Sīrijā ir aizturēti desmitiem tūkstoši cilvēku, ziņo cilvēktiesību grupas. Precīzu skaitu ir grūti noteikt, jo vairumam ārvalstu mediju nav iespējas brīvi darboties Sīrijā.

Tomēr šī nav pirmā reize, kad Asads piedāvājis amnestiju saviem oponentiem. BBC pārstāvis Turcijā Džonatans Heds uzskata, ka paziņojumam nevarētu būt lielāka ietekme, kā līdzīgam piedāvājumam pagājušajā gadā, jo nav liecību, ne par to, ka daudzi būtu pieņēmuši piedāvājumu, ne par to, ka valsts būtu pildījusi savus solījumus.

Tikmēr cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka vismaz 28 cilvēki gājuši bojā nemieros svētdien.

Jau ziņots, Sīrijā kopš 2011. gada marta vidus notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, opozīcija pieprasa viņa atkāpšanos un valsts demokratizāciju. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir nogalināti vairāk nekā 3500 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Asada valdība apgalvo, ka tā cīnās pret bruņotiem nemierniekiem un šajā cīņā gājuši bojā apmēram 2000 drošības spēku pārstāvju.

Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsuma 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!