Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēki sestdien bombardēja nemiernieku kontrolētas teritorijas visā valstī, un kopumā gāja bojā 27 civiliedzīvotāji, apdraudot jau tā trauslo astoņas nedēļas ilgušo pamieru laikā, kad miera sarunu norise Ženēvā ir nonākusi strupceļā.

Lielbritānijā bāzētās aktīvistu grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" apliecināja, ka pieaugošā vardarbība starp Asada režīmu un nemiernieku grupējumiem, kas nav saistīti ar džihādistiem, februāra beigās noslēgtais pamiers vairs nav spēkā.

Krievijas un ASV kā vidutāju panāktais pamiers taisīja cerības, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) vadītās miera sarunas Ženēvā novedīs pie piecus gadus ilgušā bruņotā konflikta atrisinājuma. Tomēr sarunas, kuras bija plānots turpināt līdz trešdienai, ir nonākušas strupceļā, kad galvenā opozīcijas grupa apturēja savu oficiālo dalību tajās.

12 civiliedzīvotāji sestdien gājuši bojā vairākos gaisa triecienos Alepo pilsētā Sīrijas ziemeļos, paziņoja vietējā civilās aizsardzības amatpersona.

Alepo, kas pirms kara bija Sīrijas komerciālais centrs, bet tagad tās austrumu daļu kontrolē nemiernieki, bet rietumu daļu - Asada spēki, gaisa triecieni turpinās jau otro dienu pēc kārtas - piektdien tajos gāja bojā 25 civiliedzīvotāji un 40 tika ievainoti.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija", kas paļaujas uz notikuma vietā esošu cilvēku, tostarp ārstu un aktīvistu ziņojumiem, informēja, ka vēl 13 bojāgājušie, tostarp trīs sievietes un divi bērni, sestdien ir nemiernieku kontrolētās Dumas pilsētas, kas atrodas uz austrumiem no Damaskas, apšaudīšanā.

Vēl divi vīrieši miruši režīma gaisa triecienos Talbisejā, kas atrodas Sīrijas centrālajā daļā esošajā Homsas provincē.

Sīrijā Asada režīma un kurdu minoritātes pārstāvji sestdien plāno tikties otro dienu pēc kārtas, lai izbeigtu vardarbīgās sadursmes valsts ziemeļaustrumu pilsētā Kāmišlī, atklāja augsta ranga amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Bruņotais konflikts Sīrijā sākās 2011. gadā. Piecu gadu laikā tas ir pāraudzis pilsoņu karā, kur savā starpā cīnās ne tikai režīma un opozīcijas spēki, bet arī dažādi grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!