Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas pilsētā Darajā, kuru kopš 2012. gada ir aplenkuši Damaskas režīma spēki, ceturtdienas vakarā pirmoreiz ieradās autokolonna ar pārtikas palīdzību, paziņoja Sarkanā Pusmēness amatpersona.

"Darajā pašlaik tiek izkrautas deviņas kravas automašīnas. Tās atvedušas pārtikas palīdzību, tostarp sauso pārtiku un miltus, nepārtikas un medicīnisko palīdzību," sacīja Sīrijas Sarkanā Pusmēness operāciju direktors Tamams Mehrezs. Ar piegādāto palīdzību pietiks vienam mēnesim, piebilda Mehrezs, neprecizējot, cik cilvēku to saņems.

ANO pirms tam ceturtdien paziņoja, ka Sīrija ir atļāvusi humānās palīdzības autokolonnām līdz mēneša beigām sasniegt visus 19 Sīrijā aplenktos rajonus, tai skaitā nemiernieku ieņemto Daraju.

Darajas pašvaldība ievietoja internetā videoierakstu, kurā redzama ANO automašīnu iebraukšana pilsētā ap nakts iestāšanās laiku.

Darajā dzīvo apmēram 8000 cilvēku. Tā ir viena no pirmajām Sīrijas pilsētām, kur 2012. gadā izcēlās pret valdību vērstas demonstrācijas, un viena no pirmajām, kuru Sīrijas režīms 2012. gadā pakļāva stingram aplenkumam.

Daraju pērn 1. jūnijā sasniedza ANO palīdzības autokolonna, bet tā piegādāja tikai medikamentus, nevis pārtiku.

ANO ir paziņojusi, ka Sīrijā aplenkumā dzīvo 592 tūkstoši cilvēku, galvenokārt valdības spēku aplenkumā, bet vēl četri miljoni dzīvo grūti sasniedzamos rajonos.

Vienā no vissmagāk skartajām pilsētām Madajā valdības spēku aplenkumā jau vairākus mēnešus ir atradušies vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku. Šī pilsēta kļuva bēdīgi slavena pērnā gada beigās pēc tam, kad tur 46 cilvēki nomira bada nāvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!